400
ml śmietany 30 %
Sól
3
łyżki orzechów ziemnych prażonych
Śmietanę
wlewam do pojemnika od blendera. Miksuję około 10 minut tak długo aż oddzieli
się maślanka. Odlewam ją, wykorzystuje maślankę do pieczenia chleba. Masło
przelewam zimną wodą dwa razy. Po odlaniu wody dodaję sól. Orzechy kroję na
mniejsze kawałki i rozgniata je w moździerzu. Dodaję do masła mieszam
blenderem. Wykładam na folię aluminiową zawijam i do lodówki wkładam. Kroję na
plastry. Podaję z chlebem świeżo upieczonym
pychotka ;)
OdpowiedzUsuńTutaj zawsze można znaleźć coś smacznego!
OdpowiedzUsuńJadłam kiedys ale kupne i powiem szczerze ze smakowało mi. Dobre jest też ziolowe z czosnkiem. Jeśli masz ochotę to zajrzyj do mnie do wzięcia są dwie ksiażki kulinarne :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze masła nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńo ciekawe takiej wersji ciasta nie jadłam jeszcze:)
OdpowiedzUsuń