Chleb żytni na zakwasie
z nasionami lnu
Upiecz Smakowity Chleb!
z nasionami lnu
Upiecz Smakowity Chleb!
Kolejny chlebek mój, tym razem na zakwasie żytni.Taki jak za dawnych lat piekły nasze babcie. Upieczony specjalnie w ramach akcji zabawy "Upiecz Smakowity Chleb" której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica producent margaryny Smakowita.
1 kg mąki żytniej 720
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżki nasion dyni
2 łyżki nasion lnu
1 łyżka soli
½ szklanki zakwasu wcześniej przygotowanego
Do zakwasu dodajemy 1 szklankę mąki żytniej w odstępach 2 godzin dwa razy i dodajemy pół szklanki wody
za każdym razem. I wyrabiamy zaczyn, który przez noc pracuje . Zostawiamy pod
przykryciem. Mąkę pełnoziarnistą z nasionami lnu i dyni zaparzamy , wlewamy
szklankę gorącej wody. Zostawiamy przez noc. Na drugi dzień zaczyn który mam
wyrobiony odkładam pól szklanki na następny chleb, do reszty dodajemy sparzoną mąkę
z otrębami i nasionami i łyżkę soli rozpuszczonej w wodzie i wyrabiamy ścisłe
ciasto. Wkładamy do koszyczka wyłożonego ściereczka podsypanej mąką. Odstawiamy
do wyrośnięcia na 3 h i przykrywamy folią. Formujemy bochenek i nacinamy go
nożem
Pieczemy w temperaturze najpierw 250 na 10 minut i zmniejszamy
na 180 i pieczemy godzinę. Wykładamy na raszki chleb żeby odparował,
spryskujemy wodą, przykrywamy ściereczką do wystygnięcia.
Chlebek posmarowany Smakowitą
Musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuń/ps. zapraszam do mnie na konkurs: http://mish-mash-mission.blogspot.com/2012/09/konkurs-kulinarny.html
Pozdrawiam!
Czy do ciasta dodajemy tą reszte mąki z kilograma? Nie ma tego w opisie? Dałam cąle kilo i ciasto jest okropnie twarde, nie wiem czy tak ma być. czy szklanka wody to nie za mało na kilogram mąki?
OdpowiedzUsuń