Wegański koktajl z płatkami owsianymi, bez cukru. Zrobiłam go z mrożonymi malinami i jeżynami. Pyszny, pożywny, bogaty w błonnik i witaminy.
1 szklanka płatków owsianych
woda gorąca
sól
200 g jeżyn
100 g jagód
100 g malin
mięta do dekoracji
opcjonalnie miód ja nie dodałam
Płatki owsiane przesypuję do litrowego słoika, zalewam gorącą wodą tyle żeby przykryły płatki i mieszam. Dolewam wody gorącej jeszcze 4 cm powyżej linii płatków, dodaję sól. Odstawiam na noc na szafce. Rano miksuję blenderem i odstawiam na dobę koło okna w słoneczne miejsce. Powstanie ala jogurt. Na drugi dzień miksuję jeżyny z jagodami, dodaję część jogurtu owsianego. Przelewam do szklanek warstwami, z koktajlem malinowym. Czyli maliny miksuję też z jogurtem. Dekoruję owocami i miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz