Strony

Strony

środa, 27 lipca 2022

Vege sałatka z grilla z owocami

 

Sałatka z grilla z gruszką, szparagami, morelą i truskawkami. Uwielbiam takie sałatki  z owocami, grill wydobywa z nich jeszcze więcej słodyczy :-)








 

1 doniczka sałaty strzępiastej

10 truskawek

4 morele

1 łyżeczka  KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona 

1 opakowanie Knorr Sos sałatkowy włoski

1 łyżeczka KNORR Przyprawa czosnkowa grubo mielona

100 g tofu wędzonego

2 gruszki

10 szparagów zielonych

50 ml oleju rzepakowego 

3 łyżki octu winnego


Sałatę myję, osuszam i układam na talerzu. Morele kroję na pół, gruszki na ćwiartki. Od szparagów odcinam tylko główki na około 5 cm.Tofu przekładam do miseczki dodaję dwie łyżki oleju, wsypuję KNORR Przyprawa czosnkowa grubo mielona i obtaczam w marynacie. Na rozgrzanym grillu układam połówki moreli, ćwiartki gruszki, posypuję KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona. Dodaję tofu, szparagi które smaruję olejem i posypuję też  KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona. Grilluje około pięć minut. Do słoiczka wsypuję Knorr Sos sałatkowy włoski, wlewam trzy łyżki oleju i ocet winny. Zakręcam i mieszam energicznie. Na sałacie układam zgrillowane morele, gruszkę, szparagi, pokrojone tofu, dodaję połówki truskawek. Polewam sosem.

 

wtorek, 26 lipca 2022

Vege szaszłyki z grilla z sosem

 Szaszłyki vege z grilla propozycja dla osób vege i nie tylko. Grill roślinny też jest pyszny do tego zdrowy. Cukinia, papryka, cebula, pieczarki, pomidorki.



 

1 cukinia

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 łyżeczka KNORR Przyprawa pikantna grubo mielona 

2 łyżki  Ketchup Hellmans

2 łyżki Majonez Hellmans Vegan Mayo

10 pomidorków koktajlowych żółtych

10 pieczarek małych

1 cebula czerwona

3 łyżki oleju rzepakowego 

1/2 łyżeczki soli

1 gałązka natki pietruszki

Cukinię kroję w plastry 0,5 cm. Papryki kroję na kawałki, cebulę czerwoną dzielę na łuski. Na patyczki do szaszłyków nabijam plaster cukinii, pieczarkę, paprykę czerwoną, cebulę, pomidorka i znowu zaczynam od cukinii. Majonez Hellmans Vegan Mayo mieszam z Ketchupem Hellmans, dodaję sól. Szaszłyki smaruję olejem, posypuję KNORR Przyprawa pikantna grubo mieloną, solą. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję około 5-10 minut. Szaszłyki podaję z sosem. Posypuję natką pietruszki pokrojoną.

niedziela, 10 lipca 2022

Szneki z serem i truskawkami

 Domowe drożdżówki z serem,i truskawkami. Na maśle są najlepsze.Jeszcze ciepłe znikają w mig.

 


 

 


 

ciasto:

550 g mąki pszennej 

15 g  drożdży suchych lub 

30 g drożdży świeżych

75 g cukru trzcinowego

2 duże jajka

250 ml mleka

pół łyżeczki soli

75 g masła, roztopionego

nadzienie:

600 g twarogu półtłustego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 żółtka

2 łyżki masła

1/2 szklanki cukru pudru

500 g truskawek

do posmarowania:

1 jajko

2 łyżki mleka

 Ciasto:

Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 20-30 minut.  Żółtka ubijam z cukrem mikserem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, roztopione zimne masło, resztę mleka letniego, żółtka i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość.

Nadzienie:

Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram.
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam dno szklanki prawie do samej blaszki. W każdym wgłębieniu układam ser i dodaję kawałki truskawek. Smaruję drożdżówki brzegi ciasta jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp  170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią.


sobota, 9 lipca 2022

Szparagi z grilla z tofu i bakłażanem

 Wegański grill z bakłażanem i tofu wędzonym w towarzystwie szparagów. 

Pysznie, zdrowo i szybko.


 
 
 


200 g tofu wędzonego

1 pęczek szparagów zielonych

1 bakłażan

 1/2 łyżeczki KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona 

1 łyżeczka  KNORR Przyprawa włoska grubo mielona 

sól trzy szczypty 

10 pomidorków koktajlowych

2 gałązki bazylia świeża

50 ml oleju rzepakowego

Tofu kroję na prostokąty o grubości około 0,5 cm. Przekładam do miski wlewam trzy łyżki oleju, dodaję  KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona i obtaczam w marynacie. Bakłażan kroję wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm. Posypuję każdy plaster solą i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie zmywam sól i osuszam plastry ręcznikiem papierowym. Za pomocą pędzelka smaruję olejem każdy plaster. Posypuję KNORR Przyprawa włoska grubo mielona. Od szparagów odcinam końce. Smaruję je też olejem, posypuję  KNORR Przyprawa włoska grubo mielona. Kawałki tofu nabijam na patyczki do szaszłyków. Układam na rozgrzanym grillu, obok plastry bakłażana, szparagi. Grilluję około 5 minut. Podaję z pomidorkami koktajlowymi i bazylią świeżą.


czwartek, 7 lipca 2022

Sałatka z gruszką i szparagami

Letnia sałatka z grilla z gruszką, truskawkami,morelą, szparagami. Wersja wege.










1 doniczka sałaty strzępiastej

10 truskawek

4 morele

1 łyżeczka  KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona 

1 opakowanie Knorr Sos sałatkowy włoski

1 łyżeczka KNORR Przyprawa czosnkowa grubo mielona

100 g tofu wędzonego

2 gruszki

10 szparagów zielonych

50 ml oleju rzepakowego 

3 łyżki octu winnego


Sałatę myję, osuszam i układam na talerzu. Morele kroję na pół, gruszki na ćwiartki. Od szparagów odcinam tylko główki na około 5 cm.Tofu przekładam do miseczki dodaję dwie łyżki oleju, wsypuję KNORR Przyprawa czosnkowa grubo mielona i obtaczam w marynacie. Na rozgrzanym grillu układam połówki moreli, ćwiartki gruszki, posypuję KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona. Dodaję tofu, szparagi które smaruję olejem i posypuję też  KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona. Grilluje około pięć minut. Do słoiczka wsypuję Knorr Sos sałatkowy włoski, wlewam trzy łyżki oleju i ocet winny. Zakręcam i mieszam energicznie. Na sałacie układam zgrillowane morele, gruszkę, szparagi, pokrojone tofu, dodaję połówki truskawek. Polewam sosem.

 

wtorek, 5 lipca 2022

Letni omlet z mango i truskawkami

 Letni omlet pieczony mango z owocami. Do ciasta dodałam mus mango żeby był naturalnie słodki. Owoce można dodać dowolne jak kto lubi. Bez cukru tylko słodycz z natury.

 


 
 


omlet:

3 jajka

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki mleka

3 łyżki musu mango

1 łyżka masła klarowanego

szczypta soli

 

dodatki:

1garść czereśni

1 mango

150g  truskawek

100 g jogurtu greckiego 

mięta świeża

1 łyżka pistacji

Omlet:

Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni.
Do miski wbijam jajka, dodaję sól, i mieszam mikserem ale tylko chwilę do momentu pojawienia się pęcherzyków. Do masy jajecznej dodaję mąkę, mleko, mus mango i mieszam mikserem. Na patelni nie dużej rozgrzewam masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika na 25 minut. Omlet urośnie, i zarumieni się. Wyłączam piekarnik i zostawiam na chwilę uchylone drzwiczki i studzę.

Pozostałe:

Mango obieram, połowę miksuję na mus. Drugą połowę kroję na plasterki.Kilka truskawek zostawiam do dekoracji. Resztę miksuję też na mus. Czereśnie wydrążam z pestek. Na omlet wykładam jogurt, mus mango, truskawkowy, czereśnie,truskawki,mango plastry, listki mięty.Posypuję pistacjami.

 

niedziela, 3 lipca 2022

Karmelowo kawowa fantazja lata


 Kawowo truskawkowy tort z żelką z truskawek. Zapewniam was że jest obłędny. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie.

 




 








ciasto migdałowe:

2/3 szklanki cukru kokosowego

1 szklanka mąki pszennej

3 łyżki migdałów mielonych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jaj wielkość M

krem:

700 ml kremówki 

250 g serka mascarpone

100 ml likieru kawowego

3 łyżeczki żelatyny

100 g kawy capuccino proszek

3 łyżki cukru kokosowego

 

reszta składników:

200 ml likieru kawowego

100 g migdałów prażonych

70 dkg truskawek

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru kokosowego

orzechy, sok z 1/2 cytryny

 

Biszkopt:


Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier kokosowy i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę i proszek przesiewam i mieszam z migdałami.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. 

Krem kawowy:

Schłodzoną śmietanę i mascarpone, cukier ubijam mikserem,na końcu wsypuję kawę,wlewam likier i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy i hartuję żelatynę. Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem. Krem dzielę na trzy części

Żelka truskawkowa:

Truskawki obrane i umyte kroję na pół, przekładam do garnka wlewam sok z połówki cytryny, dodaję cukier trzcinowy i smażę na wolnym ogniu aż truskawki zredukują się i zgęstnieją. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i wlewam do truskawek, zagotowuję. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody, dodaję dwie łyżki gorących truskawek i mieszam w kubku. Rozpuszczoną wlewam do masy truskawkowej i podgrzewam chwilę ale nie zagotowuję już. Odstawiam do wystudzenia.

Wykończenie:

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu, na nim połowę żelki truskawkowej. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu i znowu żelka truskawkowa. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Tort składam w obręczy i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję boki i dekoruję truskawkami. Boki obsypuję migdałami.