Domowe drożdżówki z serem,i truskawkami. Na maśle są najlepsze.Jeszcze ciepłe znikają w mig.
ciasto:
550 g mąki pszennej
15 g drożdży suchych lub
30 g drożdży świeżych
75 g cukru trzcinowego
2 duże jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
75 g masła, roztopionego
nadzienie:
600 g twarogu półtłustego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru
500 g truskawek
do posmarowania:
1 jajko
2 łyżki mleka
Ciasto:
Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 20-30 minut. Żółtka ubijam z cukrem mikserem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, roztopione zimne masło, resztę mleka letniego, żółtka i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość.
Nadzienie:
Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram.
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek
który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze
wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach.
Dociskam dno szklanki prawie do samej blaszki. W każdym wgłębieniu
układam ser i dodaję kawałki truskawek. Smaruję drożdżówki brzegi ciasta jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na
25 minut aż się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz