Lekka pianka,szybka do zrobienia. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej. Owoce sezonowe borówka i truskawka.
biszkopt:
3 jajka M
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
pianka:
500 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka cytrynowa
250 ml wody
500 g truskawek
200 g borówek
galaretka:
1 galaretka truskawkowa
400 ml wody
Biszkopt:
Jajka
wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce
cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier
rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam
delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 25X25 cm wykładam papierem do
pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra
dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.
Pianka:
Owoce wykładam na biszkopt
zimny, układam połówki truskawek, borówki.
Schłodzoną
śmietankę ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml wody gorącej i studzę. Galaretkę zimną i lekko tężejącą wlewam cienkim strumieniem do
śmietany i cały czas mieszam mikserem.Śmietanę wylewam na owoce. Wstawiam do lodówki na godzinę.
Wierzch:
Galaretkę
rozpuszczam w 400 ml wody gorącej. Jak ostygnie wylewam lekko tężejącą galaretkę. Wstawiam do
stężenia do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz