Polecam na śniadanie zdrowe omlety wiosenne.Wersja na słodko bez cukru i wersja wytrawna.
omlet z borówkami:
2 jajka
4 łyżki płatków owsianych
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g jogurtu greckiego
100 g borówek
szczypta soli, aromat waniliowy
1 łyżka masła
omlet szpinakowy:
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki płatków owsianych
150 g jogurtu greckiego
1 garść szpinaku świeżego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka masła
pozostałe:
jogurt grecki
5 truskawek
1 awokado
4 pomidorki koktajlowe
Omlet z borówkami:
Białka ubijam na sztywno z solą. Żółtka mieszam z jogurtem, ekstraktem waniliowym, zmielonymi płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia. Do masy żółtkowej dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Patelnię rozgrzewam z masłem, wylewam ciasto, wciskam owoce w środek. Smażę na wolnym ogniu pod przykryciem z jednej strony, potem biorę talerz przekładam go na niego i przewracam na drugą stronę na patelnię i chwilę dalej smażę aż się zetnie.
Omlet szpinakowy:
Białka ubijam na sztywno z solą. Żółtka mieszam z jogurtem, dodaję pokrojony szpinak i rozdrabniam blenderem. Dodaję zmielone płatki owsiane,proszek do pieczenia, sól i mieszam. Do masy żółtkowej dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Patelnię rozgrzewam z masłem, wylewam ciasto, wciskam owoce w środek. Smażę na wolnym ogniu pod przykryciem z jednej strony, potem biorę talerz przekładam go na niego i przewracam na drugą stronę na patelnię i chwilę dalej smażę aż się zetnie.
Omlet borówkowy podaję z truskawkami, borówkami, jogurtem. A szpinakowy z jogurtem, pomidorkami, awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz