Wegetariański grill się kłania z szaszłykami roślinnymi w roli głównej. Do tego pyszne frytki z batatów i roladki z bakłażana. Całość na grillu zrobiona. Pysznie, zdrowo, roślinnie.
12 pieczarek średnich
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 cebula
1 cukinia
1 batat
1 bakłażan
100 g serka śmietankowego czosnkowego
50 g sera blue
sól, pieprz, przyprawa do szaszłyków, olej rzepakowy
sos czosnkowy, sos pomidorowy
bazylia świeża,szczypiorek
Cebulę obieram i dzielę na łuski. Cukinię kroję w plastry, papryki na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewam na przemian pieczarkę, paprykę, cukinię, cebulę i ponownie. Szaszłyki smaruje olejem posypuję przyprawą do szaszłyków. Bakłażana kroję wzdłuż w plastry. Posypuje solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, i osuszam ręcznikiem. Smaruję plastry olejem. Układam na grillu, szaszłyki też. Batat obieram i kroję jak na frytki. Przekładam do miski, dodaję łyżkę oleju, przyprawy do szaszłyków i mieszam. Układam na grillu. Pozostałe pieczarki nadziewam serem, posypuje pieprzem i też grilluję. Plastry bakłażana usmażone smaruję serkiem i zwijam w rulon. Warzywa podaję z sosem czosnkowym i pomidorowym, bazylią, szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz