Strony

Strony

czwartek, 16 czerwca 2022

Vege burgery z batatem i marchewką

Bułki o smaku marchewki i bazylii które dodałam do ciasta. Z kolei  burgery są z batatem, kuskusem i pomidorami suszonymi.

 





350 g mąki
1 jajko
130 ml mleka
pół łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
1 marchewka
1 garść liści bazylii i natki pietruszki
do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka 
sezam biały i czarny 

Burgery:
1 batat
3 pomidory suszone
1/2 szklanka kaszy kuskus po ugotowaniu
przyprawa grill klasyczny
3 łyżki oleju rzepakowego
1  garść liści bazylii, czosnek suszony

pozostałe:
100 g tofu
1 bakłażan
1/2 cukinii
1 pomidor
10 szparagów zielonych
1 cebula czerwona
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
przyprawa grill do szaszłyków
sałata mix
sos czosnkowy vege

Bułki:
 
Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, mleko letnie 50 ml, szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut. Do wyrośniętego zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól i mieszam. Dzielę na dwie części ciasto. Marchewkę obraną ścieram na tarce najdrobniejsze oczka. Bazylię, natkę pietruszki, połowę roztopionego masła, 40 ml mleka letniego miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta i wyrabiam robotem. Marchewkę, dodaję do drugiej połowy ciasta, wlewam 40 ml mleka, i masło resztę. Wyrabiam robotem. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 60 minut do podwojenia objętości.
 
Ciasto marchewkowe zagniatam formuję bułki, układam na blaszce. To samo robię z ciastem bazyliowym. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Przed  pieczeniem smakuję żółtkiem wymieszam z mlekiem. Posypuję sezamem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Piekę 15 minut.
 
 
Burgery:
 
Grill rozgrzewam. Batata kroję na plastry. Układam na grillu.
Połowę zgrillowanego batata i pomidory suszone miksuję blenderem.  Dodaję kuskus, bazylię posiekaną, olej, przyprawę grill klasyczny, czosnek suszony. Masę wyrabiam rękoma i formuję burgery. 

Smażę  burgery z dwóch stron. Bakłażana kroję w plastry, smaruję olejem. Tofu kroję też w plastry i smaruję olejem. Posypuję przyprawą do szaszłyków i grilluję. Szparagi też smaruję olejem, posypuję przyprawą i grilluję.
Awokado obrane rozduszam z sokiem z cytryny. 
Upieczone bułki kroję na pół, smaruję sosem czosnkowym, układam liście sałaty, burgera, bakłażana,pastę awokado,tofu, plaster pomidora i batata, cebulę, plastry cukinii, szparagi, na to bułka z sosem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz