Strony

Strony

poniedziałek, 29 listopada 2021

Kanapki rybki

 

 Przekąski rybki, bardzo fajna propozycja nie tylko dla dzieci,ale też na imprezy. Tak naprawdę szybko je zrobimy. Nie przejdziecie obojętnie koło nich.

 






składniki:

chleb

100 g kukurydzy

50 g groszku

15 oliwek czarnych

100 g łososia wędzonego

1 awokado

1/2 cytryny

15 pomidorków koktajlowych

sól, pieprz, koper świeży

 

Kształt rybki wycięłam  najpierw na bristolu. Łatwiej potem wycinać nożem w chlebie. Awokado rozgniatam widelcem, dodaję sok z cytryny, sól, pieprz i mieszam. Rybki smaruję pastą z awokado. Na ogonie układam łuski z kukurydzy, potem układam rząd pokrojonego koperku, następnie ruloniki łososia,,pomidorki koktajlowe, oliwki, groszek i dziubek z pomidorka. Oko zrobiłam z kawałka oliwki czarnej.

sobota, 27 listopada 2021

Sernik z gruszką i kruszonką

 

 Jesienny sernik z gruszkami. Jest kremowy z chrupiącą kruszonką. Nie ma dużo pracy przy serniku. Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Mogę powiedzieć że serniki wszelakie to mogę jeść prawie codziennie.

 







ciasto:

2 szklanki mąki pszennej typ 500

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyki kakao, szczypta soli

3 żółtka

200 g masła zimnego

2/3 szklanki cukru  

 

masa serowa:

1 kg sera śmietankowego 

125 ml śmietanki 30 %

4 jajka

150 g cukru

pasta waniliowa lub cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

1 łyżka soku z cytryny, skórka otarta z cytryny

1 kg gruszek 


Ciasto:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, kakao,cukier,pokrojone masło zimne, żółtka, sól. Ciasto zagniatam krótko rękoma albo zagniatam robotem. Dziele na dwie części, wkładam do zamrażalnika na 30 minut, albo do lodówki na godzinę. W tym czasie robię masę serową.

Masa serowa:

Ser użyłam śmietankowy, nie mieliłam go tylko zmiksowałam blenderem. Do sera, dodaję jajka, budyń, śmietanę, cukier, pastę waniliową, sok z cytryny, skórkę. Całość mieszam krótko mikserem około minuty. 

Gruszki obieram, wykrawam środki. Dzielę na cząstki. Żeby nie ciemniały dodaję sok z cytryny i mieszam. Patelnię rozgrzewam, wykładam na nią gruszki i przesmażam chwilę. Dodaję łyżkę cukru. Gruszki zmiękną ale nie mają się rozpaść. Redukujemy sok który wytworzą. Gruszki przekładam na talerz i studzę. 

Dno formy o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej. Wylewam masę serową, układam cząstki gruszki. Na wierzchu ścieram pozostałe ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół , wstawiam formę zmniejszam temp do 180 stopni i piekę godzinę. Po wyłączeniu piekarnika uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia. Potem wstawiam do lodówki.

sobota, 20 listopada 2021

Makaron z dynią i sosem teriyaki wege

Jesienny makaron do zrobienia w 30 minut. Szybko, smacznie, zdrowo. Potrawa jest wegańska i zrobiona z sezonowych składników które mi zostały. Dynie mam  swoją z ogródka więc przerabiam ją na wszystkie sposoby żeby się nie zmarnowała. 

 

 


 

 


 

 

 



200 g makaronu wege z zieloną herbatą szpinakiem

1 papryka czerwona

100g tofu wędzonego

1 dynia hokkaido

3 łyżki sosu teriyaki

sól, pieprz czerwony i czarny, bazylia, oregano suszone, koperek


Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni . W tym czasie dynię wydrążam z pestek i miąższu. Nie obieram jej , kroję w kostkę. Paprykę też kroję w kostkę i tofu. Przekładam do miski wszystko, dodaję łyżkę sosu teriyaki, bazylię, oregano, pieprz, sól i mieszam. Wykładam na blaszkę na papier i wstawiam do piekarnika. Piekę około 10-15 minut. W tym czasie gotuję makaron aldente i odcedzam. Makaron przekładam na patelnię, dodaję resztę sosu teriyaki, warzywa pieczone, posypuję koperkiem.


czwartek, 18 listopada 2021

Łosoś z warzywami i pesto dyniowym

Wszystko zrobimy tak naprawdę w piekarniku za jednym pieczeniem. Dynię na pesto miałam upieczoną wcześniej. Jest to propozycja sezonowa  na długie jesienne wieczory we dwoje. Pesto dyniowe z batatami jest obłędne. Te dwa warzywa tak się idealnie komponują.





 

składniki:

2 kawałki filetu z łososia

1/3 kalafiora

1 opakowanie frytek z batatów

sól, pieprz, papryczka chili, rozmaryn,oregano

1 łyżeczka kurkumy

5 łyżek oleju

1 łyżeczka zioła prowansalskie

1 cytryna

 

pesto z dyni:

500 g dyni upieczonej

3 łyżki ziaren słonecznika uprażonego

2 ząbki czosnku

3 łyżki startego parmezanu

50 ml oliwy z oliwek

sól, pieprz, natka pietruszki

Kawałki łososia myję, osuszam. Przekładam do pojemnika posypuję solą, pieprzem, płatkami chili, rozmarynem, oregano i odstawiam na co godzinę, albo dłużej do lodówki.

Pesto:

Dynię upiekłam dzień wcześniej przy okazji pieczenia czegoś innego. Można upiec większą ilość i używać do różnych dań, ja tak robię. Dynię przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję parmezan, słonecznik,olej, czosnek. Miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem.

Kalafiora dzielę na małe różyczki, przekładam do miski, dodaję kurkumę, zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili, olej. Mieszam w marynacie. W naczyniu do zapiekania układam kawałki ryby, frytki z batata, kalafior. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni. Wstawiam naczynie, zmniejszam temp na 210 stopni i piekę 15 minut. Rybę, bataty i kalafiora podaję z pesto dyniowym. Posypuję natką, chili, podaję z cytryną.

 

wtorek, 16 listopada 2021

Jesienna pizza z dynią i grzybami

  Pizza z serii jesień za oknem i na talerzu. Kto powiedział że do pizzy musi być sos pomidorowy. Polecam pyszny aromatyczny sos dyniowy. Można go zrobić wcześniej. Grzybki dajemy jakie mamy. Równie dobrze mogą być pieczarki.




 





 

  ciasto:

250 g mąki pszennej typ 500
150 ml letniej wody
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
2 dkg drożdży

farsz:

500 g dyni

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 kulka mozzarelli

20 g parmezanu

7 pomidorów suszonych

450 g podgrzybków mrożonych lub świeżych

orzechy włoskie, liście szpinaku

1 cebula czerwona

przyprawa do pizzy

sól, pieprz, olej rzepakowy

 

Dynia:

Dynię pokrojoną,obraną ze skóry i pozbawioną nasion układam na blaszce na papierze do pieczenia. Cebulę kroję w piórka większe, czosnek obieram. Układam też na blaszce, spryskuję oliwą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut. Upieczone warzywa przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Dodaję łyżkę startego parmezanu, sól, pieprz.

Podgrzybki kroję na kawałki, plastry.Jeżeli macie mrożone trzeba je podsmażyć wcześniej na patelni.

ciasto:

Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę zagniatam i rozciągam rękoma. Układam na arkuszu papieru do pieczenia. Formuję brzegi.

Wykonanie:

Sosem dyniowym smaruję pizzę, układam pokrojoną mozzarellę, dodaję grzyby,piórka cebuli. Posypuję przyprawą do pizzy. Do piekarnika wkładam kamień do pizzy. Nagrzewam go na maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem z papierem na kamień. Piekę około 10 minut. Po upieczeniu układam pomidory suszone,parmezan,szpinak, posiekane orzechy.

 

niedziela, 14 listopada 2021

Tort orzechowo migdałowo kawowy

 Torcik orzechowy z nutą kawową i pomarańczy. Tak naprawdę to jest prosty do zrobienia. Najlepiej. podzielić sobie pracę na trzy dni. Jednego pieczemy biszkopt, drugiego przekładamy ,trzeciego dnia wykańczamy. Biszkopt nie jest wskazane kroić w tym samym dniu co go piekliśmy.

 


 


 










 

biszkopt:

7 jajek wielkość M

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2/3 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki orzechów tartych włoskich

krem:

250 g serka mascaropne

700 ml śmietanki kremówki 36 %

2 łyżeczki żelatyny

110 g kawy capuccino waniliowe proszek/ może być inny smak/

3 łyżki cukru trzcinowego


przełożenie:

1 słoiczek konfitury z pomarańczy

nasączenie:

150 ml kawy zaparzonej

50 ml likieru kawowego

2 łyżki spirytusu


dekoracje:

wafle, rurki, ciasteczka, orzechy, ziarna kawy,


Biszkopt:


Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo z orzechami po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. 


Krem kawowy:

Schłodzoną śmietanę i mascarpone, cukier ubijam mikserem,na końcu wsypuję kawę i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy i hartuję żelatynę. Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem. Krem dzielę na trzy części

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, na nim konfiturę pomarańczową. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Tort składam w obręczy i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję boki i dekoruj.


środa, 10 listopada 2021

Krem dyniowo gruszkowy z makaronem z soczewicy

 Jesienny rozgrzewający krem. Powiem szczerze że jeden z lepszych które robiłam. Chyba za sprawą gruszki która przełamuje lekko mdły smak dyni. Z makaronem bezglutenowy i serem blue pycha. Polecam dodać sos balsamico on też nadaje fajnego smaku zupie.

 






 

2 marchewki

1 kg dyni

2 korzenie pietruszki

1 kawałek por biała część

1 kawałek selera

2 gruszki

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki orzechów włoskich

sos balsamico, śmietana 30 %

50 g sera niebieskiego

sól, pieprz, płatki chili olej rzepakowy

2 łyżki octu winnego 

makaron z soczewicy czerwonej


Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Warzywa obieram, z dyni wydrążam pestki i miąższ. Do garnka wlewam litr wody, dodaję marchewkę, por, seler, korzeń pietruszki. Gotuję wywar na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaję dynię pokrojoną, gruszkę, ale nie dolewam wody,bo dynia puści dużo soku. Na patelni przesmażam cebulę i czosnek na oleju,wlewam ocet winny. Dodaję do zupy, całość miksuję blenderem. Zupę doprawiam solą, pieprzem, chili, dodaję ser niebieski, sos balsamico. Na patelni przesmażam cząstki drugiej gruszki.

Zupę podaję ze śmietaną, balsamico, orzechami, makaronem, cząstką gruszki, natką.


 

poniedziałek, 8 listopada 2021

Pizza i figami

 Jesienna domowa pizza z szynką parmeńską i figami. Jest obłędna w smaku, pierwszy raz robiłam z figami. Wiadomo najlepszy byłby piec do wypieku pizzy. Ale jak się nie ma trzeba się zadowolić piekarnikiem kuchennym.




 




 ciasto:

250 g mąki pszennej typ 500
150 ml letniej wody
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
2 dkg drożdży

 

farsz:

125g sera mozzarella

50 g sera niebieski blue

100 g szynki parmeńskiej

5 fig

8 oliwek czarnych

1 garść roszponki

1 cebula czerwona

przyprawa do pizzy

oliwa do polania

 

 Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę zagniatam i rozciągam rękoma. Układam na arkuszu papieru do pieczenia. Formuję brzegi. 

Układam plastry mozzarelli, pokrojone figi, posypuję połową sera niebieskiego, dodaję cebulę czerwoną piórka. Posypuję przyprawą do pizzy. Do piekarnika wkładam kamień do pizzy. Nagrzewam go na maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem z papierem na kamień. Piekę około 10 minut. Po upieczeniu układam plastry szynki, oliwki, roszponkę. Posypuję resztą sera blue. Podaję z oliwą.

 

piątek, 5 listopada 2021

Jesienne warzywa zapiekane z kurczakiem i kaszą

 Mój ulubiony fit przepis to pieczone warzywa aktualnie jesienne, z kaszą jaglaną, szpinakiem i piersią z kurczaka. Z dodatkiem oliwy z oliwek i oleju lnianego.

 


 

 

 


 

 



 

1 woreczek kaszy jaglanej

100 g szpinaku baby

1 batat

10 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone

1 dynia hokkaido mała

sól, pieprz

1 łyżeczka zioła bazylia i oregano

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 

3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno


marynata mięso:

1 pierś z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

1 łyżka octu balsamico

papryka wędzona, tymianek, czosnek granulowany


Pierś z kurczaka myję, osuszam. Do miski wlewam oliwę, ocet balsamico, wsypuję paprykę, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Pierś obtaczam w marynacie i zostawiam na dwie godziny a najlepiej na noc w lodówce.

Batat obieram i kroję w kostkę dużą. Dyni nie obieram, wydrążam pestki i kroję też w kostkę. Kaszę wysypuję z woreczka, płuczę zimną wodą. Przesypuję do garnka, wlewam wody w stosunku 1:2 kaszy do wody. Gotuję do miękkości. Jak przestygnie wlewam olej lniany. 

Dynię, batata przekładam do miski wlewam pięć łyżek oliwy z oliwek, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię i mieszam. Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia, i układam pierś z kurczaka. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Zmniejszam do 180 i wstawiam blaszkę. Piekę około 15 minut. Wyjmuję blaszkę i wysypuję na nią warzywa. Wstawiam ponownie do piekarnika na około 15-20 minut aż mięso dojdzie a warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia dokładam pomidorki. Do kaszy dodaję szpinak, upieczone warzywa i mieszam. Podaję z pokrojonym mięsem. Posypuję natką pietruszki.


poniedziałek, 1 listopada 2021

Ciastka paluchy

 Straszne ciastka,mega chrupiące i pyszne. One wyglądają rzekłabym okropnie ale w smaku są genialne. Dla dzieci i nie tylko polecam.

 







 

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki orzechów mielonych włoskich

2 żółtka

1 szczypta soli

2/3 szklanki cukru pudru

olejek migdałowy, aromat waniliowy

200 g masła zimnego

dekoracja:

dżem truskawkowy, barwnik czerwony spożywczy w proszku

Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, olejki, pokrojone masło. Ciasto wyrabiam robotem , albo rękoma ale bardzo krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę do schłodzenia. Dzielę na dwie części. Formuję wałek jak na pierogi leniwe. 

Odcinam nożem po kawałku ciasta. Jeden paluch ma mieć ok 20-25 g. Kawałki ciasta roluję na długość palca. Co do grubości mają być cieńsze niż nasze palce bo urosną w piekarniku. Na końcu przyklejam migdały zblanszowane. Nożem robię nacięcia w kilku miejscach. Układam na papierze do pieczenia na desce. Wstawiam jeszcze do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik temp 220 stopni. Po nagrzaniu zmniejszam na 200 stopni i przekładam papier z ciastkami na blaszkę do pieczenia. Wstawiam i piekę 10 minut.

Dżem zmiksowałam blenderem żeby nie miał kawałków owoców. Dodałam barwnik i wymieszałam. Ciastka dekoruję dżemem za pomocą tylki.