Mój ulubiony fit przepis to pieczone warzywa aktualnie jesienne, z kaszą jaglaną, szpinakiem i piersią z kurczaka. Z dodatkiem oliwy z oliwek i oleju lnianego.
1 woreczek kaszy jaglanej
100 g szpinaku baby
1 batat
10 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone
1 dynia hokkaido mała
sól, pieprz
1 łyżeczka zioła bazylia i oregano
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
marynata mięso:
1 pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamico
papryka wędzona, tymianek, czosnek granulowany
Pierś z kurczaka myję, osuszam. Do miski wlewam oliwę, ocet balsamico, wsypuję paprykę, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Pierś obtaczam w marynacie i zostawiam na dwie godziny a najlepiej na noc w lodówce.
Batat obieram i kroję w kostkę dużą. Dyni nie obieram, wydrążam pestki i kroję też w kostkę. Kaszę wysypuję z woreczka, płuczę zimną wodą. Przesypuję do garnka, wlewam wody w stosunku 1:2 kaszy do wody. Gotuję do miękkości. Jak przestygnie wlewam olej lniany.
Dynię, batata przekładam do miski wlewam pięć łyżek oliwy z oliwek, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię i mieszam. Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia, i układam pierś z kurczaka. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Zmniejszam do 180 i wstawiam blaszkę. Piekę około 15 minut. Wyjmuję blaszkę i wysypuję na nią warzywa. Wstawiam ponownie do piekarnika na około 15-20 minut aż mięso dojdzie a warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia dokładam pomidorki. Do kaszy dodaję szpinak, upieczone warzywa i mieszam. Podaję z pokrojonym mięsem. Posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz