Kurczaczek w sosie kurkowym ale z dodatkiem marchewki i korzenia pietruszki. Dzięki temu mamy sycący wzbogacony o warzywa obiad. Prosty sposób żeby przemycić do obiadu trochę witamin.
marynata:
2 pałki z kurczaka
2 udka z kurczaka
2 cebule
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
przyprawy: zioła prowansalskie, natka pietruszki, koperek
Sos:
200 g kurek
100 ml wino białe
1 cebula
1 marchewka
2 korzenie pietruszki
200 g śmietany 18 % gęstej
sól, pieprz, natka pietruszki
masło klarowane
Do pojemnika przekładam pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję zioła, olej, ocet winny, sól, pieprz. Mieszam marynatę, dokładam mięso, i nacieram marynatą. Odstawiam na noc do lodówki.
Na drugi dzień smażę na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym kurczaka. Z każdej strony obsmażam, podlewam delikatnie wodą i duszę do miękkości.
Kurki myję i odsączam z wody na sitku. Cebulę drobno kroję przesmażam na maśle, wlewam wino i redukuję. Marchew i korzeń pietruszki obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do cebuli i przesmażam około 10minut. Podlewam odrobiną wody. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam na odrobinie masła kurki, dodaję warzywa i dalej przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem, wlewam rozmieszaną śmietanę w 125 ml wody. Sos zagotowuję, dodaję kurczaka, posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz