Zielone jajka z ostrą pastą. Rukola jest ostra sama w sobie dlatego pasta ma dość ostry smak. Polecam na wielkanocnym stole i nie tylko. Wiosennie i zdrowo.
6 jaj
1 garść rukoli
1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
sól, pieprz
30 ml oleju z suszonych pomidorów albo oliwy z oliwek
1 kawałek papryczki chili
1/2 awokado
Jajka gotuję na twardo w osolonej wodzie, studzę i obieram. Jaja kroję na pół i wydrążam żółtka. Groszek przekładam na patelnię, wlewam 50 ml wody i gotuję chwilę aż będzie miękki. Łyżkę groszku odkładam do dekoracji. Rukolę, groszek, awokado, oliwę, żółtka/ jedno zostawiam do dekoracji/ przekładam do pojemnika i miksuję za pomocą blendera na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Jajka nadziewam pastą. Dekoruję żółtkiem pokruszonym, chili, groszkiem. Układam je na rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz