Wiosna na talerzu chociaż za oknem jeszcze na wiosnę musimy poczekać. Taka lekka sałatka z jajkiem, szynką i pastą z awokado. Polecam zrobić ją na święta Wielkanocne.
50 g roszponki
3 jajka
1 awokado
1/2 cytryny
1 garść kiełków mix
1/2 papryki czerwonej
70 g kiełbasy żywieckiej
1 kawałek sera feta
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
2 łyżki wody
sól,czosnek granulowany
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta bazylii, koperku suszonego
Składanki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż zrobi się gęsty.
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Awokado, sok z cytryny przekładam do miseczki i miksuję blenderem na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Na talerzu układam roszponkę, dodaję połówki jajek. Dekoruję je pastą. Plastry kiełbasy zwijam w rulon i robię kwiatki. Dodaję do sałatki. Paprykę kroję w kostkę, układam kiełki, kawałki sera. Sałatkę polewam sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz