Lekka pianka czarna porzeczka z musem mango. Ciasto jest kwaskowe, nie przesłodzone. Zrobicie je bardzo szybko.
biszkopt:
2 jajka wielkość M
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej tortowej
mus porzeczkowy:
450 g czarnej porzeczki mrożonej
250 ml śmietanki kremówki 36 %
1 i 1/2 opakowania galaretki owoce leśne
krem mango:
150 g musu mango
250 g śmietanki kremówki 36 %
1 galaretka pomarańczowa
mus mango:
300 g musu mango
1 galaretka pomarańczowa
przełożenie:
100 g czekolady gorzkiej
mus mango: pulpa mango gotowa z puszki/ można użyć świeże owoce mango i zmiksować na mus.
Biszkopt:
Jajka
wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce
cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier
rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam
delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do
pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra
dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.Zanim wyjmę biszkopt z piekarnika układam na ciepłym kawałki czekolady i zostawiam w piekarniku aż się rozpuszczą. Potem rozsmarowuję czekoladę na całości.
Mus porzeczkowy:
Porzeczki rozmrażam. Przekładam do pojemnika wysokiego, wlewam śmietanę i miksuję blenderem. Galaretki rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Lekko przestudzoną wlewam do musu porzeczkowego. Wylewam go na zimny biszkopt i wstawiam do lodówki.
Krem mango:
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mus mango. Galaretkę rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Jak lekko przestygnie wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wylewam na mus porzeczkowy. Wstawiam do lodówki.
Mus mango:
Mus mango wlewam do garnka i zagotowuję. Wsypuję galaretkę i chwilę na ogniu mieszam. Odstawiam i mieszam aż się rozpuści. Przestygnięty mus wylewam na krem mango. Ciasto wstawiam na noc do lodówki.
Uwielbiam mango, więc jestem pewna, że to to apetyczne ciasto bardzo by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuń