Ptysiowe przekąski jogurtowe. Podałam je z pasta z awokado, kiełkami, paprykę, roszponką. Takie wiosenne samo zdrowie.
ptysie:
1 szklanka mąki pszennej
125 ml jogurtu naturalnego
125 ml wody
50 g masła
3 jajka
1/3 łyżeczki soli
farsz:
jogurt naturalny
10 oliwek zielonych
1/2 papryki czerwonej
1 garść kiełków
1 garść roszponki
1/2 awokado
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
10 pomidorków koktajlowych
Ptysie:
Do garnka wlewam wodę,dodaję jogurt, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 20 minut.
Awokado z cytryną rozgniatam widelcem, dodaję łyżkę jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Ptysie zimne przekrawam nożem. Układam roszponkę,łyżkę jogurtu, pastę z awokado, dodaję oliwkę, paprykę, pomidora, kiełki. Przykrywam górą ptysia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz