Lekka,wegetariańska sałatka z kukurydzą w roli głównej. Podałam ją z soczystym bakłażanem i pysznym sosem na bazie kukurydzy. Jesienne menu nie musi buc nudne.
sałatka:
5 małych bakłażanów
1/2 szklanki ryżu
5 kawałków papryki konserwowej
7 pomidorków koktajlowych
1 garść szpinaku baby
koperek świeży
sól, pieprz
6 pomidorów suszonych
1 cebula czerwona
300 g kukurydzy konserwowej
olej rzepakowy
sos:
2 łyżki jogurtu greckiego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki kurkumy
100 g kukurydzy konserwowej
sól ziołowa, pieprz
Sałatka:
Bakłażany kroję na pół, nacinam w kratkę i posypuje solą. Odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam bakłażany i smaruję olejem rzepakowym. Układam w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam naczynie i piekę około 30 minut aż bakłażany będą miękkie.
Ryż gotuję w 250 ml wody do miękkości i studzę. Przesypuję do miski, dodaję pokrojony koperek i szpinak. Pomidory suszone i koktajlowe też kroję. Dodaję odsączoną kukurydzę, cebule pokrojoną drobno. Paprykę też kroję i dodaję. Doprawiam solą, pieprzem.
Sos:
Cebule i czosnek drobno kroję, przesmażam na oleju. Dodaję kukurydzę, można wlać 50 ml zalewy od kukurydzy. Całość miksuję blenderem. Na końcu dodaję jogurt, kurkumę, doprawiam sola, pieprzem i mieszam. Sałatkę podaję z bakłażanami i sosem z kukurydzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz