Rolady z indyka z pysznym nadzieniem z papryką konserwową, ogórkiem, boczkiem, chlebem. Posmarowane grubo musztardą bo tak lubię. Do tego zrobiłam sos musztardowy i obiad gotowy. Rolady są delikatne.
rolady:
1 kg filetu z indyka
200 g papryki konserwowej
6 ogórków korniszonów
100 g boczku wędzonego
1 słoiczek grzybków w occie
2 cebule
2 skibki chleba
sól, pieprz
3 łyżki musztardy
olej rzepakowy
sos:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżeczka musztardy
50 ml śmietany 18 %
wywar od mięsa
sól, pieprz do smaku
Roladki:
Mięso kroję na nieduże cienkie plastry około 0,5 cm grube. Rozbijam tłuczkiem, posypuję każdy płat solą, pieprzem, smaruję musztardą. Układam kawałek papryki konserwowej, ogórka, cebuli, grzybka, chleba, boczku. Roladki zwijam, związuję nitką. Na patelni rozgrzewam olej, i przesmażam rolady z każdej strony. Od czasu do czasu podlewam mięso zimną wodą i smażę około 30 minut na wolnym ogniu. Po usmażeniu wyjmuję mięso na talerz. Teraz robimy sos.
Sos:
Na patelni od smażenia mięsa mamy wywar który posłuży nam jako baza do sosu. Wywar przecedziłam przez sitko, dodałam do niego musztardę. W 125 ml wody zimnej rozrabiam mąki. Wlewam do gotującego się wywaru. Mieszam i zagotowuję. Na końcu dodaję śmietanę i już nie gotuję. Jeżeli jest potrzeba doprawiam do smaku. Z rolad odwiązuję nitki, przekładam mięso do sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz