Przygotowałam pyszne klopsiki z łososia w grzybowo pomidorowym sosie. Podałam je z tortellini z grzybami. Jest to bardzo fajna propozycja dla dzieci ale nie tylko. Dzieci z reguły nie lubią ryb, ale jedząc klopsiki które uwielbiają do tego z sosem pomidorowym zasiądą z apetytem do stołu.
pulpety:
300 g filetu z łososia
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
natka pietruszki
mąka pszenna
sos:
1 kawałek por biała część
300 ml sosu pomidorowego
tortellini
olej rzepakowy
Pulpety:
Filet z łososia, cebulę i czosnek mielę maszynką do mięsa. Dodaję sól, pieprz, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i wyrabiam masę. Formuję nieduże pulpety które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody, dodaję sól, liść laurowy, ziele angielskie do wody. Wkładam pulpety i gotuję około 7 minut na wolnym ogniu. Pulpety wykładam na talerz.
Na patelni przesmażam olej, dodaję pokrojony por i przesmażam, dodaję sos pomidorowy. Mój sos już był gotowy doprawiony. Tortellini gotuję według instrukcji. Pulpety podaję z sosem i tortellini.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz