Seromakowiec czyli dwa w jednym, z konfiturą z żurawiny świeżej. Przełamuje ona słodycz ciasta, dzięki czemu nie jest tak słodkie. Polecam na święta :-)
konfitura żurawinowa:
200 g żurawiny świeżej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
ciasto kruche:
220 g mąki pszennej
2 żółtka
110 g masła zimnego
2 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
masa makowa:
150 g maku mielonego
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 żółtko
2 białka
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
2 łyżki żurawiny suszonej
150 ml mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
masa serowa:
250g serka mascarpone
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 opakowania budyniu waniliowego
150 g sera śmietankowego
1/2 szklanki cukru pudru
Ciasto kruche:
Do
miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło pokrojone, wodę zimną,cukier, żółtka i kroję nożem. Bardzo
krótko zarabiam ciasto i
wstawiam do zamrażalnika na godzinę, można dłużej.
Szykuje formę wysoką o średnicy 21 cm.
Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Do formy przekładam ciasto, zrywając papier,formuję boki wysokie z ciasta. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i piekę 20 minut aż się zrumieni.
Konfitura żurawinowa:
Żurawinę, wodę, cukier przekładam do rondelka i smażę aż żurawina będzie miękka i zgęstnieje.
Masa makowa:
W garnku zagotowuję mleko z masłem, miodem, skórką pomarańczową, cukrem. Wsypuję mak i mieszam, chwilę podsmażam. Rodzynki i żurawinę zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut.Odcedzam i kroję nożem owoce suszone. Dodaję pokrojone orzechy. Jak mak przestygnie wbijam żółtka. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu do masy makowej i mieszam.
Masa serowa:
Do miski przekładam ser mascarpone, ser śmietankowy, cukier, budyń, jajka, cukier waniliowy i mieszam mikserem około minutę aż wszystko się połączy.
Na podpieczony spód kruchy zimny wykładam konfiturę żurawinową, i na przemiennie dwie łyżki masy serowej,na nią dwie łyżki masy makowej, i znowu masa serowa, makowa. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni termoobieg, wstawiam blaszkę obniżam do temp 180 stopni i piekę 15 minut. Potem zmniejszam na 150 stopni i piekę jeszcze około 50-60 minut. Masa ma być ścięta. Po wyłączeniu piekarnika uchylam drzwiczki i zostawiam do ostudzenia. Zimny wstawiam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz