składniki ryba:
450 g warzywa mrożone/marchewka, seler,ziemniaki,cebula,pietruszka słupki/ albo świeże
20 dkg mrożonych podgrzybków
3 dzwonka z karpia
1 cebula
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1 łyżeczka majeranku
natka pietruszki
sos grzybowy:
1 garść suszonych pieczarek/ można dodać świeże/
1 cebula
300 g śmietany 18 % gęstej
125 ml mleka
1 łyżeczka proszku grzybowego/ zmielone suszone podgrzybki/
olej rzepakowy
sól, pieprz
Sos:
Pieczarki zalewam mlekiem i odstawiam na 30 minut. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej przesmażam. Wsypuję sproszkowane grzyby. Zdejmuję z ognia patelnię, dodaję śmietanę gęstą, doprawiam solą, pieprzem.
Ryba:
Dzwonka karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną
cebulę, sól, pieprz, majeranek, przyprawę do ryb i odstawiam do lodówki
najlepiej na noc.Na drugi dzień wyjmuję karpia z marynaty, cebulę
wyrzucam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam dzwonka karpia, w środek każdego dodaję warzywa z grzybami. Wcześniej je odmroziłam doprawiałam solą, pieprzem, dodałam natkę pietruszki. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i wstawiam naczynie.Piekę 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz