Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym. Polędwicę faszeruję kapustą, grzybami i kabanosem. Możecie zamienić grzyby suszone na pieczarki. Polecam na świąteczny stół :-)
1 polędwica wieprzowa
50 g kabanosów
1 garść suszonych podgrzybków
1 cebula duża
300 g kapusty kiszonej
masło klarowane
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
250 ml mleka
150 g gęstej śmietany 18 %
1/2 łyżeczki majeranku
Grzyby zalewam zimną wodą i moczę przez noc. Na drugi dzień gotuję około godzinę do miękkości. Odcedzam z wody. Kapustę kiszoną przekładam do garnka, dodaję ziele, liść laurowy, wlewam 500 ml wody i gotuję do miękkości. Kapustę odcedzam. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle, dodaję grzyby i dalej przesmażam. Odkładam połowę grzybów na sos. Do pozostałych grzybów dokładam kapustę i chwilę przesmażam jeszcze, doprawiam solą, pieprzem. Nadzienie kroję nożem.
Płat mięsa posypuję solą, pieprzem, z jednego brzegu układam 5 kabanosów wzdłuż i zwijam trochę, na reszcie mięsa układam farsz z kapusty i grzybów. Zwijam do końca w roladę. Związuję nitką. Rolady sztuk dwie przesmażam na patelni z każdej strony, i smażę na wolnym ogniu około 20 minut.
Sos:
Na patelnię przekładam odłożone grzyby przesmażam, wlewam mleko, dodaję śmietanę, sól, pieprz, majeranek. Rolady pokrojone podaję z sosem.
Polędwicę myję, odcinam błonę i kroję ją na pół. Rozcinam kawałki mięsa na płat jak na kotleta. Rozbijam delikatnie tłuczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz