Jesienny tort z jeżynami i musem mango. Jest lekko kwaskowy, lekko karmelowy za sprawą cukru muscovado. Dużo jeżyn no bo w końcu to tort jeżynowy.
biszkopt:
6 jajek wielkość M
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru muscovado
krem jeżynowy:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30 %
250 g jeżyn
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru muscovado
polewa jeżynowa:
250 g jeżyn
2 łyżeczki żelatyny płaskie
nasączenie:
125 ml wina czerwonego
125 ml herbaty czarnej
galaretka mango:
1 mango duże
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
przełożenie:
20 jeżyn
dekoracja:
beziki, maliny, jeżyny
Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję
po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek
przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od
spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut
temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze
pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.
Mus mango:
Mango obieram i kroję na kawałki. Przekładam do garnka i gotuję na wolnym ogniu aż zrobi się miękkie. Mango musi być podsmażone żeby się ścięło z żelatyną. Mango miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Żelatynę gorącą dodaję do mango i mieszam.
Krem jeżynowy:
Jeżyny przekładam do garnka od razu 500 g, podzielę potem mus na dwie połowy. Wlewam odrobinę wody trzy łyżki i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Dzielę na dwie części. Żelatynę namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję do musu jeżynowego. Mascarpone i śmietanę ubijam z cukrem. Na końcu dodaję lekko tężejący mus jeżynowy i mieszam mikserem.
Wykonanie:
Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem. Dolny nasączam smaruję 1/3 kremu. Nakładam obręcz do tortu. Na krem wylewam lekko tężejący mus mango. Zostawiam do stężenia. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam, smaruję 1/3 kremu. W krem wciskam jeżyny 20 sztuk. Układam trzeci blat biszkoptu, nasączam go, smaruję kremem.
Drugą połowę musu jeżynowego mieszam z rozpuszczonymi dwoma łyżeczkami żelatyny. Jak mus będzie lekko tężał wylewam go na wierzch tortu. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień zdejmuję obręcz, dekoruję tort.
Hej! Tort brzmi i wygląda fantastycznie, zamierzam go zaraz zrobić SOBIE na urodziny :D Mam tylko pytanko, jakiej średnicy tortownicy użyłaś?
OdpowiedzUsuń