Strony

Strony

wtorek, 27 października 2020

Tort jeżyna z mango

 Jesienny tort z jeżynami i musem mango. Jest lekko kwaskowy, lekko karmelowy za sprawą cukru muscovado. Dużo jeżyn no bo w końcu to tort jeżynowy.

 










 biszkopt:

6 jajek wielkość M

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru muscovado

krem jeżynowy:

250 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki 30 %

250 g jeżyn

3 łyżeczki żelatyny

4 łyżki cukru muscovado

 polewa jeżynowa:

250 g jeżyn

2 łyżeczki żelatyny płaskie

nasączenie:

125 ml wina czerwonego

125 ml herbaty czarnej

 galaretka mango:

1 mango duże

2 łyżeczki żelatyny

30 ml wody 

 przełożenie:

20 jeżyn

dekoracja:

beziki, maliny, jeżyny 


Biszkopt:


Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. 

Mus mango:

Mango obieram i kroję na kawałki. Przekładam do garnka i gotuję na wolnym ogniu aż zrobi się miękkie. Mango musi być podsmażone żeby się ścięło z żelatyną. Mango miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Żelatynę gorącą dodaję do mango i mieszam. 

Krem jeżynowy:

Jeżyny przekładam do garnka od razu 500 g, podzielę potem mus na dwie połowy. Wlewam odrobinę wody trzy łyżki i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Dzielę na dwie części. Żelatynę namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję do musu jeżynowego. Mascarpone i śmietanę ubijam z cukrem. Na końcu dodaję lekko tężejący mus jeżynowy i mieszam mikserem. 

Wykonanie:

Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem. Dolny nasączam smaruję 1/3 kremu. Nakładam obręcz do tortu. Na krem wylewam lekko tężejący mus mango. Zostawiam do stężenia. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam, smaruję 1/3 kremu. W krem wciskam jeżyny 20 sztuk. Układam trzeci blat biszkoptu, nasączam go, smaruję kremem. 

Drugą połowę musu jeżynowego mieszam z rozpuszczonymi dwoma łyżeczkami żelatyny. Jak mus będzie lekko tężał wylewam go na wierzch tortu. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień zdejmuję obręcz, dekoruję tort. 



1 komentarz:

  1. Hej! Tort brzmi i wygląda fantastycznie, zamierzam go zaraz zrobić SOBIE na urodziny :D Mam tylko pytanko, jakiej średnicy tortownicy użyłaś?

    OdpowiedzUsuń