Wegański, bezglutenowy, bez cukru zdrowy koktajl migdałowo wiśniowy. Polecam zrobić samemu mleko migdałowe. Możecie w lodówce trzymać je trzy dni. Koktajl się rozwarstwia jak stoi i zrobią się takie fajne warstwy.
składniki:
1 szklanka migdałów
4 szklanki wody przegotowanej
50 dkg wiśni mrożonych
płatki migdałowe 5 łyżek
Wykonanie:
Migdały wsypuję do garnka, wlewam litr wody i zagotowuję. Odstawiam na 15 minut skórka zacznie po tym czasie odchodzić. Migdały obieram, przekładam do dzbanka. Wlewam trzy szklanki przegotowanej wody zimnej i odstawiam na noc. Na drugi dzień miksuję w misie blendującej. Przelewam przez gęste sito albo jeżeli takiego nie macie, wyłóżcie w sicie gazę. Odpad migdałowy ponownie miksuję z jedną szklanką wody. Przelewam przez sito. To co nam zostało pulpa migdałowa mocno ją odciskam z mleka. Nie wyrzucam tego, wykładam na blaszkę na papierze do pieczenia i suszę kilka godzin w piekarniku 100 stopni. Na drugi dzień też włączam. Powstanie sucha mąką migdałowa którą wykorzystuję do pieczenia, do panierek.
Mleko migdałowe miksuję z wiśniami mrożonymi. Przelewam do szklanek. Jak koktajl postoi w lodówce kilka godzin zacznie się rozwarstwiać. Na wierzchu dekoruję uprażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz