Obiad z piekarnika upieczony na blaszce. Do zrobienia pieczonej sałatki wykorzystałam resztki warzyw które miałam. Dodałam pierś z kurczaka, ugotowałam amarantus i zdrowy obiad mamy gotowy. Możecie zabrać go też do pracy na lunch. Smakuje na ciepło i na zimno. Możecie podgrzać.
1 pierś z kurczaka
2 marchewki
50 dkg brukselki
1 mała seler korzeń
1/2 brokuła
szczypior
1 papryczka chili żółta
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 szklanki amarantusa
sól, pieprz
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano suszone
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki rozmarynu
2 ząbki czosnku
Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, papryczkę chili, pół łyżeczki papryki wędzonej, sprasowany czosnek, trzy łyżki oleju i odstawiam na godzinę do lodówki.
Brukselkę kroję na pół po wcześniejszym obraniu z zewnętrznych liści. Marchew obieram i kroje w paski. Seler obrany kroję w kostkę. Brokuł dzielę na różyczki. Wszystkie warzywa przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę wędzoną, oregano, bazylię, rozmaryn i mieszam. Na blaszce z piekarnika wykładam papier do pieczenia. Wykładam warzywa wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 10 minut. Dokładam kawałki kurczaka i piekę jeszcze 10-15 minut. Amarantus gotuję według instrukcji opakowania. Warzywa mieszam z kurczakiem, posypuję szczypiorkiem, czarnuszką, podaję z amarantusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz