Lekki obiad z jesiennymi warzywami. Jarmuż i dynia w roli głównej z kaszą gryczaną i kurczakiem. Taki szybki obiad który możecie zabrać też do pracy na lunch. Nic wielkiego a pożywne, zdrowe i kolorowe danie. Jesień w pełni w oknem i na talerzu.
1 woreczek kaszy gryczanej
50 dkg dyni hokaido
30 dkg jarmużu
1 cebula
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka rozmarynu
pieprz czerwony
olej rzepakowy
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, cztery łyżki oleju, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Z jarmużu odcinam twarde łodyżki. Dynię ze skórą kroję w kostkę. Cebulę i czosnek kroję drobno.
Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji. Jarmuż kroję nożem Na patelni przesmażam kurczaka i przekładam na talerz. Przesmażam cebulę, dodaję dynię i chwilę smażę. Wlewam 100 ml wody i duszę na wolnym ogniu aż zrobi się aldente. Dodaję jarmuż i smażę razem około trzy minuty. Jarmuż to nie szpinak i nigdy nie będzie tak miękki. Do jarmużu dodaję kurczaka, dynię, pieprz czerwony, sól, chwilę smażę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz