Taka jesienna propozycja torcików do kawy, które zrobimy bardzo szybko. Z pyszną pigwą i żurawiną czyli jesiennymi owocami. Pigwa ma bardzo fajny smak który nie można porównać do niczego innego. Sami spróbujecie i przekonajcie się.
spód:
1/2 szklanki pokruszonych ciastek kakaowych
1 łyżka masła
pigwa:
50 dkg pigwy
1/2 galaretki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
masa śmietanowa:
1 łyżka galaretki cytrynowej
200 ml śmietany kremówki
mus żurawinowy:
1 szklanka żurawiny świeżej
1 pomarańczo
2 łyżki cukru
pozostała galaretka cytrynowa
dekoracja:
starta czekolada gorzka
mięta
żurawina
Spód:
Masło rozpuszczam dodaję do masy ciasteczkowej i palcami mieszam. Trzy obręcze metalowe wykładam papierem do pieczenia na około. Łatwiej będzie wyjąć torciki. Obręcze układam na desce wyłożonej też papierem. Wykładam na spód masę ciasteczkową i ugniatam palcami.
Mus żurawinowy:
Żurawinę przekładam do garnka, dodaję sok z pomarańczy, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Do gorącej dodaję łyżkę galaretki i mieszam. Zostawiam do ostygnięcia i wykładam na masę ciasteczkową.
Pigwa:
Pigwę obieram, pozbawiam naosion kroję na kawałki małe, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, 100 ml wody i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka. Na końcu dodaję galaretkę i mieszam. Jak przestygnie układam na żurawinwoym musie. Wstawiam do lodówki.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w odrobinie wody i dodaję do śmietany,mieszam. Wylewam na pigwę i wstawiam do lodówki. Przed podaniem wyjmuję z obręczy, dekoruję czekoladą, miętą i żurawiną.
Wyglada przepysznie! Ja niestety nie potrafie piec ... na wieksze okazje raczej biore dostawe - torty warszawa na zamowienie :) Mysle, ze jest to tez fajna opcja :D
OdpowiedzUsuń