Jesienne, smacznie, lekko, tak jak lubię. Dużo warzyw, fajnych aromatycznych przypraw, i zapachów unoszących się nad garnkiem. Zrobiłam za małą porcję bo na kolację już nie starczyło. Nie ma nic lepszego niż zdrowe warzywa.
1 pierś z kurczaka
1 batat
1 papryka czerwona
1 bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
koperek, natka pietruszki
papryka ostra, papryka wędzona
1/2 łyżeczki curry
przyprawa do kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
olej rzepakowy
Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, pięć łyżek oleju i odstawiam w marynacie do lodówki na godzinę.
Cebulę i czosnek drobno kroję, przesmażam na odrobinie oleju, dodaję kurczaka i dalej chwilę smażę. Przekładam na talerz. Batata obieram i kroję w kostkę, paprykę na kawałki. Smażę chwilę na oleju, dodaję pokrojonego bakłażana i dalej chwilę smażę, wlewam przecier, dodaję paprykę ostrą, wędzoną, curry, kukurydzę i na wolnym ogniu duszę aż warzywa będą miękkie. Dodaję kurczaka, doprawiam według uznania, dodaję natkę, koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz