Strony

Strony

poniedziałek, 31 grudnia 2018

Serowe ciastka z pastą pomidorową


Pyszne chrupiące domowe ciastka wytrawne serowe z nasionami. Tak szybko jak je zrobimy tak szybko je zjemy. Pachną parmezanem, a podane z pastą pomidorową i prosciutto rozpływają się w ustach. Polecam na imprezę sylwestrową. Na pewno zachwycicie domowników i gości.











































składniki na ciastka:

50 g masła
70 g mąki pszennej
70 g sera startego parmezan
papryka ostra szczypta
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki czubricy zielonej
3 łyżki nasion/ pestki dyni,sezam, siemię lniane/
1 żółtko
1 łyżka wody zimnej

pasta pomidorowa:


100 g serka aksamitnego śmietankowego
5 pomidorów suszonych
8 oliwek czarnych
4 oliwki zielone
natka pietruszki
2 pomidorki koktajlowe
100 g prosciutto

Ciastka:


Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, żółtko, starty parmezan, paprykę wędzoną i ostrą, czubricę, pestki nasion, wodę. Ciasto zagniatam szybko rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Jak ciasto za słabo wam się klei możecie dodać kilka kropel wody. Wycinam koła za pomocą szklanki. Wyszło mi 15 ciastek. Piekarnik nagrzewam do temperatury 160 stopni góra dół. Ciastka układam na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawiam i piekę około 12 minut aż się zrumienią trochę.

Pasta:


Do miski przekładam ser, pomidory i miksuję blenderem. Pastę wyciskam szprycą na ciastkach. Dekoruję szynką, oliwkami, natką, pomidorem.

niedziela, 30 grudnia 2018

Śledziowe gniazdka pod pierzynką

Koszyczki na przekąskę, idealne na imprezę i nie tylko. Koszyczki ptysiowe robi się bardzo szybko. Ciasto parzone to najszybsze i bardzo proste ciasto do zrobienia. Każdy sobie z nim poradzi. Jako nadzienie możecie dać to co lubicie i macie.
















ptysie:

1 szklanka mąki
50 g masła
250 ml wody
3 jajka
szczypta soli

nadzienie:


150 g serka puszystego
3 łyżki jogurtu greckiego
pieprz
1/2 mango
papryczka chili czerwona
6 koreczków śledziowych w oleju z cebulką
natka pietruszki
roszponka
1/2 cebuli czerwonej
6 pomidorów suszonych

Ptysie:

Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut.

Nadzienie:

Mango kroje w kostkę, dodaję do niego chili pokrojone, cebulę, pieprz, natkę i mieszam.
Serek mieszam z jogurtem za pomocą blendera, albo łyżką. Na ptysiach wyciskam ser, w środek wkładam pomidora suszonego, dodaję mango, koreczek śledziowy, roszponkę i natkę.

piątek, 28 grudnia 2018

Roladki z sałatką


Moje dzieciństwo przypada na okres PRL-u kiedy to na półkach królował ocet, musztarda i majonez. Były to takie czasy że chleb posmarowany majonezem to był rarytas. Bardzo często taki jadłam. Nie tylko od święta ale także na niedzielę moja mama czarowała jajka z majonezem, i sałatkę jarzynową którą owijała w szynkę. Robiła takie ruloniki. Z szynką było wtedy ciężko, ale jak udało się ją upolować to było święto w domu. Z uwagi na to ,że byłam niejadkiem mama zawsze starała się podawać mi i bratu jedzenie w ciekawy sposób. Wiedziała że samo jajko na sucho nie przejdzie, więc czarowała łódeczki z jajka , majonezu i co miałam pod ręką.


















sałatka jarzynowa:
5 ziemniaków
2 marchewki
1 por biała część
5 ogórków korniszonów
4 jajka
1 kawałek selery
sól, pieprz
majonez kielecki

pozostałe:
3 jajka
ogórek korniszon
3 pomidory
4 plastry szynki konserwowej
majonez kielecki
papryka czerwona
natka pietruszki.

Ziemniaki gotuję, a marchew, seler wykorzystuję ugotowany z rosołu. Warzywa jak ostygną kroję drobno, dodaję pokrojone ogórki, por, i jajka ugotowane na twardo. Na końcu dodaję sól, pieprz, majonez.
Na plastry szynki układam sałatkę i zwijam w rulon. Jajka gotuję na twardo i po obraniu kroję i dekoruję majonezem, ogórkiem, pomidorem. Z jednego jajka i pomidora robię muchomora i kwiatka. Dekoruję natką pietruszki.

poniedziałek, 24 grudnia 2018

Pieczarkowa wigilijna pod gwiazdami

Dla wszystkich odwiedzających bloga wesoła kuchnia zdrowia, spokoju i radości na te święta. Cieszcie się sobą, i każdą chwilą razem spędzoną z rodzinami, przyjaciółmi, znajomymi. Smacznego karpia wam życzę albo innej rybki i symbolicznie dzielę się z Wami opłatkiem.


Pyszna zupa grzybowa pieczarkowa z makaronem bezglutenowym pod gwiazdami. Zupa kremowa z dodatkiem serka, aksamitna. Polecam na świątecznym stole i nie tylko. 























500 g pieczarek
1 cebula
2 marchewki
1 kawałek selera korzenia
1 por biała część
2 ziemniaki
2 litry wody
sól, pieprz
natka pietruszki
60 g serka topionego
1/2 szklanki śmietany 36 %
makaron  bezglutenowy fusilli
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
masło klarowane

Marchewkę, seler, ziemniaki obieram myję, por kroję na pół. Ziemniaki i seler kroję na kawałki, marchewkę zostawiam w całości. Warzywa przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę na maśle, dodaję starte na tarce jarzynowej pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem.
Z bulionu wyjmuję marchewkę, ziele, liść a resztę miksuję blenderem. Do bulionu dodaję przesmażone pieczarki, serek, śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron gotuję aldente. Zupę podaję z makaronem, marchewką, przesmażonymi plastrami pieczarek, natką pietruszki.

niedziela, 23 grudnia 2018

Wieniec makowo migdałowy

Pyszny wieniec makowy z masą marcepanową domową. Wieniec udekorowany domowymi bombkami które zrobiłam z ciastek, czekolady i marcepanu.


















masa marcepanowa:


250 g migdałów
3/4 szklanki cukier kryształ
1 łyżka miodu
150 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku migdałowego
1/3 szklanki wody

ciasto:

200 g mąki pszennej typ 500
100 ml mleka letniego
3 żółtka
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 dkg drożdży
1/4 szklanki oleju rzepakowego

pozostałe:

masa makowa gotowa z puszki 50 dkg
1 żółtko
olej rzepakowy
migdały do dekoracji

pralinki:

160 g ciastek typu herbatniki
80 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady białej
1 łyżeczka masła
wiórki kokosowe

Masa marcepanowa:


Marcepan:
Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma, zawijam w folię i wstawiam do lodówki.

Pralinki:

Ciastka rozdrabniam blenderem, dodaję do nich 40 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Masę zagniatam, wstawiam do lodówki. Z masy migdałowej formuję sześć kulek małych, które obklejam masą ciasteczkową i kulam kulki. Pozostałą czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do niej łyżkę masła. Trzy kulki polewam czekoladą gorzką, a trzy czekoladą białą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pamiętajmy, że miseczka z czekoladą nie może sięgać dna wody, musi być sucha, i rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu, a białą nie mieszamy. Pozostawiamy ją aż sama się rozpuści. Połowę pralinek posypuję wiórkami kokosowymi, jak czekolada jest jeszcze płynna.

Ciasto:

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, mleko i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, żółtka, cukier i ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję olej i dalej wyrabiam aż będzie elastyczne. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25X50 cm, smaruję olejem, ścieram masę migdałową na tarce 30 dkg, resztę masy która mi została wykorzystam do innych wypieków. Następnie wykładam masę makową. Ciasto zwijam w roladę mocno dociskając od dłuższego boku. Roladę kroję wzdłuż na całej długości na środku. Utworzone dwa paski splatam ze sobą, następnie sklejam końce tworząc wieniec. Formę do tarty o wymiarach 26 cm smaruję oliwą, wykładam do niej wieniec, odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 40-45 minut aż się zrumieni. Jak ostygnie dekoruję wieniec pralinkami które przyklejam na roztopioną czekoladę która mi została. Dekoruję czekoladą płynną, migdałami obranymi ze skórki.

sobota, 22 grudnia 2018

Karp nadziewany kaszą z grzybami


Karp na stole wigilijnym to nasza polska tradycja. Ryba ta kojarzy nam się głównie z wersją smażoną. Ja chcę wam zaproponować karpia bardziej delikatnego gotowanego na parze podanego z kaszą gryczaną, żurawiną i grzybami. W moim domu dużo je się kaszy. Można ją przygotować też w wersji bardziej świątecznej z karpiem. 


















marynata:

5 dzwonków z karpia
1 cebula biała
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku

farsz:
1 woreczek kaszy gryczanej
1 cebula czerwona
1 garść suszonych grzybów
3 łyżki żurawiny suszonej
10 śliwek suszonych
sól, pieprz czarny i czerwony
natka pietruszki

Karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, majeranek i odstawiam w marynacie na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuje dzwonka karpia z marynaty i gotuje na parze 10 minut.
Grzyby namaczam w zimnej wodzie na noc, i na drugi dzień gotuję do miękkości około godzinę. Potem odcedzam i kroję drobno. Cebule też kroję. Kasze gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Na patelni przesmażam cebulę na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę. Dodaję żurawinę, pokrojone śliwki, kaszę, pokrojoną natkę. Doprawiam solą, pieprzem. Dzwonki karpia wypełniam farszem. Posypuję ziarnami pieprzu czerwonego.

czwartek, 20 grudnia 2018

Śledziki buraczkowe z nadzieniem


Roladki śledziowe wyglądające jak bombeczki. Śledzie moczone są w zakwasie buraczanym dzięki czemu uzyskamy taki piękny kolor. Rodzina na pewno będzie zachwycona taki śledzikami. Nie tylko fajnie wyglądają ale też są bardzo dobre.  













5 płatów śledzi matias
2 ogórki korniszony
2 plastry papryki konserwowej
1 szklanka zakwasu buraczanego
2 łyżki octu winnego
120 g serka śmietankowego puszystego
2 łyżeczki chrzanu
1 jajko
sól, pieprz czerwony ziarna
natka pietruszki
kawałek marchewki z zalewy od ogórków
olej lniany

Śledzie moczę w zimnej wodzie około 10 minut. Wodę odlewam, a do śledzi wlewam zakwas buraczany i ocet winny. Śledzie dociskam talerzykiem i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję płaty z zalewy i odsączam. Jajko gotuję na twardo, wykorzystam tylko żółtko. Do miseczki przekładam serek, dodaję chrzan, żółtko, sól, pieprz i mieszam widelcem. Serek przekładam do rękawa cukierniczego. Śledzie zwijam w rulon i spinam wykałaczką. W środek wkładam ogórka, paprykę, i wyciskam serek. Dekoruję natką, ziarnami pieprzu, marchewką. Podaję z olejem lnianym.

wtorek, 18 grudnia 2018

Pietruszkowy łosoś z łuskami


Łosoś z łuskami pod pierzynką z serka pietruszkowego. Niech święta kojarzą nam się nie tylko z karpiem. Zresztą nie wszyscy lubią tą rybę dlatego mam dla was alternatywę która na pewno wam posmakuje. Danie jest lekkie do tego.Na świątecznym stole nie może zabraknąć różnych gatunków ryb.
















marynata:
500 g filetu z łososi
sól, pieprz
2 marchewki
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziarna ziele angielskie
3 łyżki octu winnego

1 ogórek zielony
1 łyżeczka żelatyny
1 szklanka wody


pasta:
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g serka puszystego śmietankowego
1/3 szklanki śmietany 30 %
1 łyżeczka chrzanu
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz



Zalewa:

Cebulę kroję w piórka, przekładam do garnka, dodaję ziele, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli, kilka ziaren pieprzu, dodaję obraną marchewkę, wlewam około litra wody i gotuję wywar aż marchewka będzie miękka. Wyjmuję ją z garnka, do wywaru dodaję ocet winny i zagotowuję ponownie, wkładam łososia, powinien być cały przykryty marynatą, i odstawiam na trzy godziny nie gotuję go, nakrywam pokrywką. Ryba w zalewie dojdzie.

Pasta pietruszkowa:

Natkę pietruszki drobno siekam, przekładam do  wysokiego pojemnika, dodaję oliwę z oliwek, połowę serka i miksuję blenderem. Doprawiam  solą, pieprzem.

Do drugiej części serka dodaję chrzan, śmietanę, sól, pieprz i miksuję blenderem.

Rybę wyjmuję z zalewy na talerz i zostawiam na 30 minut aż puści soki zalewy. Układam ja na półmisku skórą do dołu, smaruję pastą pietruszkową, na to pasta chrzanowa. Ogórka kroję na pół wzdłuż, a potem na bardzo cienkie plastry. Układam na rybie w formie łusek, zaczynam od ogona ryby. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, wlewam  szklankę gorącej i rozpuszczam. Jak zacznie lekko tężeć ale będzie jeszcze płynna polewam rybę. Wstawiam do lodówki do stężenia. Dekoruje marchewką i natką.

niedziela, 16 grudnia 2018

Serniko piernik szachownica


Świąteczny sernik szachownica który połączyłam z piernikiem. Sernik dodatkowo ma pomarańczowy aromat i polewę żurawinową. Czyli najważniejsze świąteczne smaki w jednym cieście. Serniki i pierniki to taka nasza tradycja świąteczna więc dlaczego ich nie połączyć razem. Mamy dwa w jednym.




























sernik:

750 g sera twarogowego półtłustego
400 g jogurtu greckiego
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru pudru
2 pomarańcza
200 ml śmietany kremówki 30 %

piernik:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
80 g masła
2 jajka
2/3 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżka przyprawy do piernika
170 g miodu naturalnego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
sól szczypta

polewa:

220 g konfitury z żurawiny
3 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżeczka żelatyny

Piernik:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól.
W misce ubijam jajka z cukrem na puszystą masę. Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki lepiej się ubiją. Masło roztopiłam. Miód jak nie jest płynny też należy go podgrzać i wystudzić. Do ubitych jaj wlewam miód i cały czas miksuję, potem wlewam masło. Na końcu dodaję suche składniki /mieszankę z mąki/ jogurt i mieszam mikserem do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto piernikowe. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni góra dół i piekę około 55 minut do suchego patyczka. Piernik wyjmuję z piekarnika i studzę.

Sernik:

Ser miele dwukrotnie. Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam. Z jednej pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok. Drugą pomarańcze filetuję i kroję w kostkę. 
Do sera dodaję jajka, jogurt, śmietanę, cukier, budyń, skórkę pomarańczową i sok. Całość miksuję około 3 minuty. Do masy serowej dodaję pokrojone pomarańcza i delikatnie mieszam. 

Wykonanie:

Piernik wyjmuję z blaszki  i kroję na siedem podłużnych pasków. Na dnie tej samej blaszki co piekłam piernik układam cztery paski w równych odstępach. Luki które powstały zalewam masą serową. Na masie serowej układam pozostałe trzy paski piernika, ale tak żeby były przemiennie z tymi paski na dnie. Ponownie zalewam masą serową. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam na 10 minut. Potem zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Uchylam drzwiczki piekarnika i studzę sernik. 

Polewa:

Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Płynną i ciepłą dodaję do konfitury i mieszam. Wylewam na zimny sernik i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekorują suszoną żurawiną.

piątek, 14 grudnia 2018

Rolada śledziowa


Śledzie można wykorzystać na wiele sposobów. Tym razem polecam roladę która idealnie pasuje na świąteczny stół. Jak śledzie to muszą być buraczki u mnie pieczone bo są lepsze od gotowanych. Do farszu dodałam jajka, serek. Szybkie, proste a jakie dobre. Nawet śledzie można podać w ciekawy sposób. 












5 filetów śledziowych długich
1 burak pieczony
2 jajka ugotowane na twardo
170 g serka śmietankowego
1 marchewka ugotowana duża
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
natka pietruszki
3 ogórki korniszony


Filety śledziowe moczę w zimnej wodzie żeby pozbyć się nadmiaru soli około dwie godziny. Buraka pieczonego ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do miseczki. Dodaję do nich dwie łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz, ocet winny i mieszam. Marchewkę ścieram też na tarce, przekładam do drugiej miski, dodaję łyżkę serka, sól, pieprz i mieszam. Jajka kroję drobno, przekładam do miseczki dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz. Filety śledziowe układam na foli aluminiowej obok siebie. Wykładam farsz z marchewki zostawiając po 1 cm wolnego z każdego brzegu. Na nim rozsmarowuję farsz z buraczka, potem z jajka. Ogórki kroje w plastry wzdłuż. Filety zwijam razem z folią. Moje filety nie były takie długie dlatego na spodzie rolady ułożyłam plastry ogórka. W ten sposób farsz nam będzie się trzymał. Roladę wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję, posypuje natką.

środa, 12 grudnia 2018

Piernikowe witraże ośnieżone

Świąteczne pierniki witraże z konfiturą wiśniową oszronione. Święta kojarzą się ze śniegiem dlatego zrobiłam śnieżne pierniczki. Wystarczą lukier, wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo fajna zabawa dla dzieci. W końcu największą radość sprawia nam kiedy możemy sami coś zrobić. Piernikowe szaleństwo dla całej rodziny, polecam.


















ciasto piernikowe:

180 g mąki pszennej
55 g masła
1 jajko
30 g cukru brązowego
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g syropu klonowego

pozostałe:

1 słoiczek konfitury wiśniowej
wiórki kokosowe
lukier / cukier puder, białko jaja, sok z cytryny/

Pierniki:

Masło, syrop klonowy, cukier brązowy przekładam do garnka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Mieszam cały czas. Zdejmuje z ognia syrop i studzę.
Do miski przesiewam mąkę, dodaje sól, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, kakao, jajko.
Mieszam mikserem. Wolnym strumieniem wlewam syrop i cały czas mieszam mikserem. Ciasto zagniatam rękoma. Może wydawać się luźne, ale takie ma być. Wstawiam do lodówki, na trzy godziny wtedy stwardnieje.
Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuje ciasto cienko na 2 mm. Foremką w kształcie serca i szklanką wycinam pierniki. W połowie pierników wycinam serca a w drugiej połowie gwiazdki małymi foremkami. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni góra dół. Pierniki układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekę około 5-7 minut aż się lekko zarumienią. 

Dekoracja:

Lukier robię z pudru, białka i soku z cytryny. Przekładam do tyłki i dekoruję nim każdy piernik z wycięciem na około. Od razu posypuję wiórkami kokosowymi zanim lukier zastygnie.
Konfiturę zmiksowałam blenderem bo miała kawałki owoców. Pierniki całe smaruję konfiturą, przykładam piernik z wycięciem i sklejam. 




poniedziałek, 10 grudnia 2018

Pasztet z łososia dorsza i pieczarek


Lekki pasztet rybny z dorszem i łososiem w roli głównej. Zrobimy go w 30 minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet.
























pasztet łososiowy:

50 dkg łososia
1 jajko gotowane
1 cebula
1/2 pęczka koperku
1 bułka czerstwa
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz
1 jajko
mleko
1 łyżka masła

pasztet z dorsza:

350 g filetu z dorsza
2 jajka gotowane
200 g pieczarek
sól, pieprz
1 bułka
mleko
przyprawa do ryb
1 jajko
1 cebula
1 łyżka masła

pozostałe: pieprz czerwony , olej rzepakowy

Pasztet z dorsza:

Filet z dorsza pozbawiam skóry, usuwam ości jeżeli są takie, kroję na kawałki. Cebule obieram. Rybę z cebulą, jajkami gotowanymi miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku, mocno odciskam i tez miele maszynką. Pieczarki ścieram na tarce jarzynowej. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Ostudzone dodaję do ryby. Koper kroję i też dodaję, jajko,przyprawę do ryb, sól, pieprz, rozpuszczone i ostudzone masło. Masę mieszam.

Pasztet z łososia:

Rybę pozbawiam skóry, ości kroję na kawałki. Miele maszynką razem z cebulą, jajkiem gotowanym i namoczoną i odciśniętą z mleka bułką. Najpierw mielę dorsza potem łososia. Do masy dodaję koper pokrojony, paprykę wędzoną, sól, pieprz, jajko, masło roztopione. Całość mieszam.

Foremkę o wymiarach 24x11 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Wykładam masę z dorsza, na nią masę z łososia. Z wierzchu smaruję pasztet olejem rzepakowym, posypuje pieprzem czerwonym.
Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę pasztet godzinę. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia.