Strony

Strony

niedziela, 16 grudnia 2018

Serniko piernik szachownica


Świąteczny sernik szachownica który połączyłam z piernikiem. Sernik dodatkowo ma pomarańczowy aromat i polewę żurawinową. Czyli najważniejsze świąteczne smaki w jednym cieście. Serniki i pierniki to taka nasza tradycja świąteczna więc dlaczego ich nie połączyć razem. Mamy dwa w jednym.




























sernik:

750 g sera twarogowego półtłustego
400 g jogurtu greckiego
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru pudru
2 pomarańcza
200 ml śmietany kremówki 30 %

piernik:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
80 g masła
2 jajka
2/3 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżka przyprawy do piernika
170 g miodu naturalnego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
sól szczypta

polewa:

220 g konfitury z żurawiny
3 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżeczka żelatyny

Piernik:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól.
W misce ubijam jajka z cukrem na puszystą masę. Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki lepiej się ubiją. Masło roztopiłam. Miód jak nie jest płynny też należy go podgrzać i wystudzić. Do ubitych jaj wlewam miód i cały czas miksuję, potem wlewam masło. Na końcu dodaję suche składniki /mieszankę z mąki/ jogurt i mieszam mikserem do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto piernikowe. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni góra dół i piekę około 55 minut do suchego patyczka. Piernik wyjmuję z piekarnika i studzę.

Sernik:

Ser miele dwukrotnie. Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam. Z jednej pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok. Drugą pomarańcze filetuję i kroję w kostkę. 
Do sera dodaję jajka, jogurt, śmietanę, cukier, budyń, skórkę pomarańczową i sok. Całość miksuję około 3 minuty. Do masy serowej dodaję pokrojone pomarańcza i delikatnie mieszam. 

Wykonanie:

Piernik wyjmuję z blaszki  i kroję na siedem podłużnych pasków. Na dnie tej samej blaszki co piekłam piernik układam cztery paski w równych odstępach. Luki które powstały zalewam masą serową. Na masie serowej układam pozostałe trzy paski piernika, ale tak żeby były przemiennie z tymi paski na dnie. Ponownie zalewam masą serową. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam na 10 minut. Potem zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Uchylam drzwiczki piekarnika i studzę sernik. 

Polewa:

Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Płynną i ciepłą dodaję do konfitury i mieszam. Wylewam na zimny sernik i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekorują suszoną żurawiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz