Zupa rybna obowiązkowo króluje na moim świątecznym stole. Robię ją albo z karpia albo z łososia. Nie wszyscy przepadają za karpiem więc najczęściej robię wersję z łososiem. Moja rodzina uwielbia jak w rybnej pływa dużo warzyw i ma ostry akcent więc dlatego taką robię. Jest bardzo dobra, rozgrzewająca i pachnie nieziemsko. W tym roku podam potrawy wigilijne na zastawie Ambition Grace. Zupę przygotuję w garnku Ambition Magnat.
składniki:
40 dkg filetu z łososia
1 cebula
1 papryka czerwona
1 korzeń pietruszki
1 papryka żółta
1 batat
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki kurkumy
papryka słodka, wędzona i ostra
sól, pieprz czarny i czerwony
400 ml mleczka kokosowego
płatki czosnku
natka pietruszki
olej rzepakowy
Wykonanie:
Filet z łososia pozbawiam skory kroję w kostkę, przekładam do miski. Dodaje sól, pieprz, płatki czosnku i odstawiam na 30 minut.
Batat obieram i kroję w kostkę, cebule drobno, papryki kroję w paski, korzeń pietruszki obieram i ścieram na tarce jarzynowej. W garnku przesmażam cebule na oleju, dodaję korzeń pietruszki, papryki i smażę. Na końcu dodaję bataty, koncentrat pomidorowy, wlewam 700 ml wody, dodaję kurkumę, papryki słodką, wędzoną, ostrą, i gotuję około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaje sól, pieprz, wrzucam kawałki ryby i zagotowuje zupę. Potem wyłączam gaz i zostawiam na 10 minut w tym czasie ryba w zupie dojdzie. Podaję z natką pietruszki.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie łosoś jako ryba również bardzo fajnie nadaje się na dania podczas takich okazji. Ja również od czasu do czasu przyrządzę bajgle z wędzonym łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/domowe-bajdle-z-wedzonym-lososiem/ jako szybka przekąska w ciągu dnia.
OdpowiedzUsuń