Strony

Strony

środa, 21 listopada 2018

Dyniowy biszkopt z galaretką


Jesienne ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku. 



















'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'


biszkopt dyniowy:

4 jajka małe
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru trzcinowego
70 g mąki tortowej
70 g puree z dyni pieczonej

galaretka dyniowa:

400 g dyni hokkaido
1 szklanka soku z pomarańczy
1 galaretka brzoskwiniowa Winiary
200 ml śmietany 30 %

krem budyniowy:

250 g masła
2 budynie waniliowe bez cukru Winiary
4 łyżki cukru 
2 żółtka
750 ml mleka 3.2%

110 g herbatników z czekoladą
kakao do posypania

Pure z dyni:
Dynię kroję na kawałki razem ze skórą, pozbawiam nasion, układam na blaszce na papierze i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż będzie miękka. Jak przestygnie miksuję blenderem i przecieram przez sitko. 

Biszkopt dyniowy:

Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki . Białka ubijam na sztywno  dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem już tylko chwile. Dodaję pure z dyni zimne i mieszam mikserem. Przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i mieszam już łyżką. Dno formy o wymiarach 27x18  wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 20 minut. 

Galaretka z dyni:

Sok z pomarańczy podgrzewam w garnku aż będzie gorący i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzona dodaje do puree dyniowego. Śmietankę ubijam na sztywno i mieszam z dynią.

Krem budyniowy:

Miękkie masło ucieram na puch. Do garnka wlewam 500 ml mleka, dodaję cukier i zagotowuję. Budynie i żółtka rozrabiam w 250 ml mleka zimnego. Wlewam do gotującego mleka i mieszam aż zgęstnieje. Odstawiam z gazu i wierzch budyniu nakrywam folią spożywczą, żeby nie wytworzył się kożuch. Odstawiam do przestygnięcia

Do masła dodaję po łyżce budyniu i ucieram krem.

Na biszkopt dyniowy wykładam 1/3 kremu budyniowego, potem wylewam galaretkę dyniową i wstawiam do lodówki aż stężeje. Wykładam połowę kremu budyniowego który został, układam ciastka, i znowu krem budyniowy. Ciasto dekoruję kakao.    
                                        

1 komentarz: