Pachnące miodem, przyprawą korzenną ciacha do schrupania. Z dodatkiem migdałów dzięki czemu są jeszcze lepsze. Można je powiesić na choince, podarować komuś i zrobić słodki prezent. Podczas pieczenia unosi się niepowtarzalny aromat.
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka migdałów zmielonych
200 g masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g przyprawy do ciastek korzennych
4 łyżki miodu wielokwiatowego
1/2 szklanka cukru pudru
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, pokrojone masło, migdały mielone, płynny miód i cukier puder. Wszystkie składniki zagniatam krótko rękoma do połączenia. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki albo chociaż na godzinę.
Stolnice podsypuje mąką, ciasto dzielę na cztery części i wałkuję. Za pomocą foremek gwiazdek różnych wielkości wycinam kształty. W każdym ciastku wycinam za pomocą słomki dziurkę. Możemy takie ciacha powiesić na choince albo podarować komuś.Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, układam ciastka. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 10-12 minut aż lekko się zrumienią.
Migdały tarte: Migdały przekładam do misy blendującej i ten sposób pozyskuję tarte migdały. Można też kupić już takie gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz