Lekkie, i pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Na lato idealne, szybkie i proste do zrobienia. Moja rodzina bardzo lubi takie ciacha. Kwaskowe wiśnie przełamują słodycz ciasta. Polecam ciasto zalać galaretką przezroczystą bo fajnie wygląda. U mnie takie ciacho szybko schodzi, a na upały idealne.
biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
pianka wiśniowa:
500 g wiśni
1/2 cytryny
500 mililitrów śmietanki 36 %
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek cukru
pozostałe:
40 dkg borówek
2 galaretki przezroczyste
800 mililitrów wody
Biszkopt:
Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, po minucie kolejną i tak do końca. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuści się dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Dodaję przesianą mąkę w dwóch etapach i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę 20 minut. Wyjmuję do ostygnięcia.
Pianka wiśniowa:
Wiśnie dryluje, przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i chwilę podgotowuję. Wiśnie puszczą sok, cukier się rozpuści. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody, dodaję sok wiśniowy gorący i rozpuszczam. Wlewam do pozostałych wiśni. Odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję wiśnie i mieszam mikserem. Na biszkopt wylewam piankę wiśniową i wstawiam do lodówki.
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Na piance wiśniowej układam borówki, wylewam lekko tężejącą galaretkę i wstawiam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz