Zdrowsza wersja placków ziemniaczanych z cukinia bo nie smażymy ich na głębokim tłuszczu tylko zapiekamy w piekarniku. Placki podałam z łososiem i fajnym sosem ziołowym. Idealne na przekąskę.
placuszki:
2 ziemniaki duże
1 cukinia mała
1 cebula
sól, pieprz
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
papryczka chili suszona
pozostałe:
100 g łososia wędzonego
1/2 ogórka zielonego
1 pomidor koktajlowy
natka pietruszki
sos ziołowy
ketchup
1 cebula czerwona
oliwki czarne
Cukinię ze skórą ścieram na tarce jarzynowej, a ziemniaki obrane na tarce drobne oczka. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę drobno, jajko, czosnek spraswoany, papryczke chili, makę, sól, pieprz i mieszam. Blachę z piekarnika wykładam papierem, i wykładam łyżką placuszki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i pieke 20 minut, potem rpzewracam na druga stronę i piekę jeszcze 10 minut. Placuskzi podaję z łososiem, sosem, ketchuepm, oliwkami, ogórkiem, pomidorkiem, cebule i posypuję natką.
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce drobne oczka, cukinię ścieram razem ze skórą na tarce jarzynowej. Przekładam warzywa na sitko i odsączam z wody. Dodaję jajko, mąkę, sól, pieprz, papryczkę, pokrojoną drobno cebulę, czosnek sprasowany. Mieszam dokładnie w misce. Blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia który smaruje oliwą. Zapobiega to przyklejaniu się placków. Formuje nieduże placuszki na blaszce. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut, po czym przekładam placki na drugą stroną i piekę jeszcze 10 minut.
Na każdym placku układam ruloniki z ogórka, kawałek łososia, pomidora, dekoruje sosem, natką, piórkami cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz