Strony

Strony

wtorek, 7 sierpnia 2018

Lody wiśniowe francuskie


 Fajne kwaskowe lody wiśniowe z minimalną ilością cukru. Oczywiście cukru można dodać więcej jak kto lubi. Lody domowe robię dlatego że kupne są dla mnie za słodkie. Jak dla mnie są przepyszne, nie maja kryształków, nie zamarzają na kamień. Robiłam je bez maszyny, więc można zrobić dobre lody w domu.



















350 ml śmietanki 36 %
1 łyżka cukru trzcinowego
3 żółtka
250 ml śmietanki 36 %
30 dkg wiśni wydrylowanych
1 laska wanili

350 ml śmietanki przelewam do garnka, dodaję laskę wanilii i zagotowuję. Odstawiam na godzinę. żółtka ubijam na parze z cukrem. Ze śmietany wyjmują wanilię, podgrzewam ja ponownie. Do ubitych żółtek wlewam śmietanę ciepłą stopniowo i cały czas miksuję. Garnek wstawiam na gaz i na wolnym ogniu podgrzewam, ale nie zagotowuję, cały czas mieszając. Masa lekko zgęstnieje. Wiśnie przekładam do garnka i na wolnym ogniu gotuję je, aż puszczą sok. Gotuję je aż sok zacznie gęstnieć. Wiśnie wlewam do masy jajeczno śmietanowej i miksuję. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i dodaję do masy, delikatnie mieszam łyżką.  Przekładam lody do pojemnika wstawiam do zamrażalnika. Po godzinie zaczynam miksować je, wstawiam ponownie do zamrażalnika i tak robię co 30 minut około 4-6 razy. Lody nie mają kryształek, i nie są takie twarde jak lody bez jajek.

1 komentarz: