Strony

Strony

sobota, 30 czerwca 2018

Wołowina z pitą z grilla


Steki z grilla podane z pitą i warzywami. Do tego sos lekki i mamy fajną propozycję na letniego grilla. Możemy zrobić sobie taka przekąskę na wynos, albo na pikniku. 





















4 chlebki pita
4 steki wołowe
1 papryka czerwona
1/2 opakowania rukoli
1 cebula czerwona
1 cukinia
sól, pieprz
papryka słodka, papryka wędzona
przyprawa do wołowiny
olej rzepakowy
2 gałązki selera naciowego


sos czosnkowy:
200 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypior

Steki wołowe przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, papryki, przyprawę do wołowiny, 1/3 szklanki oleju, obtaczam w marynacie i zostawiam na noc do lodówki. Steki grilluję z dwóch stron po około 5 minut, w zależności jaki stopień wysmażenia lubimy. Paprykę kroję na kawałki, cukinię na plastry 0,5 cm grube, smaruję oliwą, posypuję solą, pieprzem i grilluję.Cebulę kroję w krążki i też grilluję, razem z pitą. Od pity odcinam około 2 cm ciasta na szerokości, w ten sposób zrobimy kieszonki. Wkładamy w środek każdej rukolę, trochę sosu, stek, paprykę, cukinię, cebulę, kawałek selera naciowego. Składniki sosu mieszam, czosnek dodaję sprasowany, szczypior pokrojony. Pite podaję z sosem.
                                                                                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz