Nikt jej się nie oprze. Słodka, kusząca, delikatna rozpływa się w ustach. Dla miłośników bezy i nie tylko. Moja rodzina zajadała się do ostatniego okruszka. Osobiście uwielbiam bezę a jak jeszcze połączy się ja z owocami lata to czego chcieć więcej.
5 białek
270 g cukru
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36 %
100 g malin
100 g jagód
pozostałe:
1/2 szklanki konfitury jagodowej
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
jagody do dekoracji
melisa
Beza:
Białka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temp pokojową. Ubijam na sztywno z octem ale nie przebijam ich. Dodaje po łyżce cukru stopniowo ubijam dalej i kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu jak piana będzie lśniąca i dobrze ubita dodaję mąkę i mieszam mikserem. Biorę blaszkę od piekarnika, wykładam ją papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej bezę zostawiając po 2 cm wolne z każdego brzegu, beza urośnie. Piekarnik nagrzewam do temp 150 stopni i piekę 20-25 minut. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika. Na stole wykładam drugi arkusz papieru do pieczenia , posypuję go cukrem pudrem i przekładam na niego bezę odwracając ją. Góra bezy jest na spodzie. Zrywam papier i zostawiam do ostygnięcia.
krem:
Mascarpone, śmietanę przekładam do miski i miksuję aż się połączą i ubiją. Nie dodaję cukru, beza już jest słodka. Na bezie rozsmarowuje konfiturę zostawiając po 1 cm wolnym z każdego brzegu, na nią śmietanę ,układam jagody i maliny i zwijam od krótszego boku. Roladę przekładam do lodówki na dwie godziny.
Czekoladę i masło przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przed podaniem dekoruję bezę czekoladą i jagodami. Bezę można jeść od razu.
Też uwielbiam bezy!
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada!
:)