Szybka i prosta sałatka z bobem i fasolką. Zrobimy ją w 15 minut. Można ja zabrać do pracy na lunch, podać na obiad labo kolację. Duża porcja witamin w jednym talerzu. Można się nią najeść bo jest syta.
1/2 szklanki kaszy kuskus
100 g łososia wędzonego sałatkowego
250 g bobu
200 g fasolki szparagowej żółtej
7 pomidorków koktajlowych
koper świeży
sól, pieprz
oliwa od suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki bazylii i oregano
3 liście sałaty
Kaszę kuskus przesypuje do miseczki i zalewam wrzątkiem wody, wlewam jej 1 cm powyżej linii kaszy. Odstawiam na 10 minut pod przykryciem.
W garnku zagotowuję wodę, dodaję 1/3 łyżeczki soli i gotuję. Do wrzącej wkładam bób i gotuję na wolnym ogniu około 5 minut. Ma być aldente, podczas gotowania sprawdzam twardość jego. Odcedzam z wody, i przelewam zimną wodą i obieram. Fasolkę szparagową obieram, kroję na kawałki 3 cm i wrzucam do tej samej wody co gotował się bób. Gotuję aż będzie miękki ale nie rozgotowany, odcedzam i też przelewam zimną wodą. Kaszę kuskus przekładam do większej miski, dodaję bób, fasolkę, pokrojone pomidory, koperek, łososia, pokrojona drobno sałatę, mieszam wszystko . Do oliwy z pomidorów dodaję bazylię, oregano, sól, pieprz i mieszam. Polewam sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz