Strony

Strony

sobota, 3 grudnia 2016

Pierogi z kurkami i fasolą


Wigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym.














ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka oliwy
2/3 szklanki gorącej wody

farsz:
20 dkg kapusty kiszonej
1 szklanka ugotowanej fasoli
1 łyżeczka masła
20 dkg kurek mrożonych
sól, pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 cebula
masło klarowane
natka pietruszki

Kapustę przekładam do garnka, wlewam wody tyle żeby kapusta była przykryta, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości. Cebulę kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję kurki które wcześniej odmroziłam i przesmażam razem. Kapustę po ugotowaniu odcedzam, dodaję masło, kroję drobno. Przekładam do miski, dodaję fasolę ugotowaną, kurki, i mieszam, doprawiam.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję oliwę, sól i wlewam gorącą wodę, mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam je rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty i układam na foremce do robienia pierogów. Układam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę wlewam łyżkę oliwy do niej i do wrzącej wrzucam pierogi.Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Pierogi podaję polane masłem roztopionym i posypuję natką.

2 komentarze: