Sałatka jedna z lepszych jaką robiłam. Pierś z kurczaka aromatyczna z kasztanami i burakami pieczonymi jest pyszna. Polecam na kolację, obiad dietetyczny. Zachwyci gości i rodzinę.
kurczak marynata:
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżeczka czubricy czerwonej
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka miodu
sałatka:
15 kasztanów
20 dkg szpinak baby
1 burak pieczony
2 łyżki orzechów włoskich
1 cebula czerwona
15 dkg dyni
oregano, bazylia, sól, pieprz
pieprz czerwony
olej
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżeczka miodu płynnego
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
sól
Pierś kurczaka przekładam do pojemnika, solę, pieprzę, posypuję czubricą, papryką, bazylią,. oregano. Miód rozpuszczam i polewam nim kurczaka. Dokładnie obtaczam w marynacie i odstawiam na godzinę do lodówki albo dłużej.
Kasztany nacinam na krzyż przekładam do garnka i gotuję 10 minut. Podgotowane układam na blaszce i piekę z kurczakiem jeszcze 15 minut. Po upieczeniu obieram i dodaję do sałatki. Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na papierze do pieczenia na blaszce. Posypuję solą, oregano, bazylią.
Kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym, wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni na 25 minut. Piekę też dynię ale pięć minut po czym wykładam.
Szpinak myję, układam na talerzu, dodaję kawałki buraka upieczonego, krążki cebuli, orzechy, dynię, pieprz. Z boku wykładam plastry kurczaka.
Składniki na sos przekładam do słoiczka i mieszam energicznie
Sałatkę polewam sosem.
Przepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMusi być wyjątkowa, wspaniała sałatka i do tego porcja drobiu ;) mniam
OdpowiedzUsuńpysznie, zdrowo i nietypowo :) muszę w końcu kupić kasztany, bo intryguje mnie ich smak :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie skomponowana sałatka :)
OdpowiedzUsuń