Lekka i zdrowa sałatka na obiad albo na lunch do pracy. Polecam w sezonie szparagowym.Jak ja kocham szparagi mogę je jeść i jeść :-)
1/2 szklanki kaszy kuskus
2 marchewki
5 białych szparagów
5 zielonych szparagów
7 gałązek koperku
mięso:
1 pierś z kurczaka
2 łyżki octu winnego
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
1/3 łyżeczki estragonu
1/3 łyżeczki majeranku
Pierś z kurczaka kroję w mala kostkę, przekładam do miski, dodaję ocet winny, oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz, estragon, majeranek. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki.
Marchewki obieram i kroję w plasterki. Gotuję w gorącej wodzie, dodaję szparagi białe które obieram, kroję. Po pięciu minutach dodaję pokrojone zielone szparagi. Mają być aldente nie rozgotowane.
Kaszę kuskus zalewam 1/2 gorącej wody i odstawiam na 15 minut.
Pierś z kurczaka przesmażam na patelni. Dodaję do kaszy, razem ze szparagami i marchewką. Doprawiam solą, pieprzem.
Chciałam mieć taką dziś w pracy, pięknie wygląda;)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenna propozycja.Składniki sałatki-super;)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, super połączenie :)
OdpowiedzUsuńSuper smaki :)
OdpowiedzUsuńSuper sałatka, lubię takie!
OdpowiedzUsuńpyszna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco, a wygląda jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńOstatnio też robiłam sałatkę z kuskusem, była znakomita. Twoja prezentuje się bardzo apetycznie, więc chętnie wypróbuje przepis ;) Pozdrawiam cieplutko!!!
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na ten sezon:-)
OdpowiedzUsuńpysznie, zdrowo i konkretnie :)
OdpowiedzUsuń