Prosta rolada na świąteczny stół. Piecze się sama. Polecam bo jest pyszna. Mięso indyka jest soczyste za sprawą mięsa mielonego.Można jeść na ciepło i na zimno.
1,20 kg filet z indyka
60 dkg mielone mięso od szynki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
2 łyżki oleju
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, majeranek roztarty, sprasowany czosnek, i drobno pokrojoną cebulkę, oraz jajko. Mięso wyrabiam dokładnie.
Filet z indyka rozcinam żeby utworzył się duży płat jeden. Rozbijam go delikatnie, robię to przez worek foliowy żeby nie pryskało. Mięso solę, pieprze, posypuję przyprawą do indyka.Farsz układam na mięsie pozostawiając z każdej strony po 1 cm wolnego miejsca. Roladę zwijam od boku krótszego. Za pomocą sznurka białego obwiązuje ją mocno na około i w poprzek.Roladę układam w brytfannie, dolewam olej i smażę na wolnym ogniu, odwracając ją od czasu do czasu. W między czasie podlewam wodą. Duszę na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Po wystygnięciu zdejmuje sznurek.
Świetnie wygląda ta rolada z indyka, pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi ochoty, choć ja robię z kurczaka:)
Jak smakowicie wygląda, musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mięsiwa, prawdziwa rozpusta!
OdpowiedzUsuńPyszna rolada.
OdpowiedzUsuńtakiej wędliny jeszcze nie jadłam, ale to bardzo ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńtaka rolada to świetny pomysł na obiad ale i jako wędlina :)
OdpowiedzUsuńPracochłonne ,ale bardzo efektowne mięsko:)
OdpowiedzUsuńFajne, efektowne mięsko :)
OdpowiedzUsuńDzięki mięsu indyk nabiera soczystości. Kiedyś robiłam podobną, do mielonego dodałam posiekaną drobno paprykę :)
OdpowiedzUsuń