Strony

Strony

środa, 8 kwietnia 2015

Łososiowe jajka wiosenne


Łososiowe jajka bardzo proste i szybkie. Bardzo lubię jajka nadziewane łososiem wędzonym. Polecam jako wiosenną przekąskę i na kolacje.



















6 jajek
200 g wędzonego łososia
1 plaster papryki czerwonej
6 oliwek czarnych
miks sałat
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki serka puszystego
1 łyżka majonezu

Jajka gotuję na twardo w osolonej wodzie. Obieram i odcinam 1/3 jajka. Wydrążam łyżeczką żółtka delikatnie. Połowę łososia kroje w kostkę, dodaję żółtka, majonez, serek, sól, pieprz i miksuję blenderem. Przekładam farsz do szprycy i wyciskam do jajek. Dekoruję kawałkami oliwek, papryki, i natką pietruszki. Układam czubki białka jako kapelusze. Jajka podaję na sałacie.Resztę łososia zwijam w ruloniki i napełniam pozostałym farszem.

14 komentarzy: