Strony

Strony

środa, 21 stycznia 2015

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki


 Wszystkim babciom i dziadkom z okazji waszego święta moc życzeń 100 lat, i dużo zdrowia i sił życzy wesoła kuchnia. Dla was ten torcik :-) i dla moich dziadków też. Chociaż już dawno odeszli są w mojej pamięci.
Torcik szybki i prosty do zrobienia. Lekki, czekoladowo porzeczkowy. Krem powstał z konfitury, można użyć oczywiście innego smaku.




















biszkopt:
5 jaj
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao czarne
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem: 3/4 szklanki śmietany 36 %
500 g mascarpone
1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki

dekoracje:
kwiatki jadalne
1 tabliczka czekolady gorzkiej
poncz:
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki nalewki z wiśni

Biszkopt:


Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno.Dodaję cukier i dalej ubijam, następnie dodaję po jednym żółtku ciągle ubijając. Im dłużej masa jest ubijana tym jest lepsza. Musi być puszysta. Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek i kakao przesiewam i mieszam.Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj, cały czas mieszając drewnianą łyżka od spodu delikatnie. Tortownice o średnicy 22 cm dno wykładam papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 40 minut. Sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest suchy. Jeszcze ciepły biszkopt wyjmuje z formy i wykładam do góry dnem na desce.

 Dekoracja czekolada:
Czekoladę gorzką łamię do miseczki i układam ja nad małym rondelkiem z wodą gorąca. Miseczka nie może dotykać dna wody. Na wolnym ogniu rozpuszczam czekoladę. Zdejmuję z ognia, chwilę czekam aż przestygnie, i jeszcze ciepłą  wylewam na papier do pieczenia w kształcie prostokąta  20*40 cm. Rozsmarowuje czekoladę nożem, zostawiając po 1 cm z każdej strony. Przykrywam drugim blatem papieru dociskając palcami ,żeby pęcherzyki które się wytworzyły pod papierem znikły. Zwijam w rulon od krótszego boku. Wstawiam do zamrażalki na noc. Po wyjęciu odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady.

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem, dodaje konfiturę porzeczkową i dalej ubijam aż masa się połączy i będzie gęsta. Nie dodaję cukru.

Biszkopt przecinam na trzy blaty nitką. Dolny blat nasączam, wykładam 1/3 kremu, układam kolejny blat, znowu nasączam i krem, i ostatni blat który też nasączam delikatnie. Boki i górę smaruję kremem, z reszty robię szprycą kratkę. Boki tortu dekoruje czekoladowymi słupkami, robię to nożem bo czekolada topi się w rękach. Wstawiam do lodówki na trzy godziny, przed podaniem dekoruje kwiatkami.

21 komentarzy:

  1. cudownie wygląda, każda babcia byłaby zachwycona;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O wiosna przyszła ,śliczny tort.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na krem! Muszę koniecznie wykorzystać, bo wygląda bardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. tort ja zwykle wygląda pięknie,a smak czekolady i porzeczki to bajka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny torcik pysznie przełożony :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny ten Twój tort!!! Fantastyczne kolory i wiesz co...... chyba,, ukradnę,, przepis i zrobię sobie taki na urodzinki :))) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij i rób bo jest prosty wbrew pozorom, prace można rozłożyć w czasie :-)

      Usuń
  7. ma śliczny kolorek krem, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pięknie i pysznie! bardzo lubię czarną porzeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolor kremu cudny i tak świetnie pasuje kakaowego biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale tort! wspaniale wygląda!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  11. Ma fantastyczny kolor ten krem, jestem pewna, że tort smakował bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękny! Rewelacyjna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zachwycający, naprawdę powala na kolana i smakiem i wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prześliczny ten tort, wspaniałe kolory! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda genialnie, poproszę duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękne jest to wykończenie boczków płatami czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  17. piękny kolor tego kremu wyszedł :)
    a boki jak ładnie ozdobione

    OdpowiedzUsuń