Zamiast tradycyjnego leczo powstało leczo z dynia w roli głównej i klopsikami. Dynię bardzo lubię. W dzieciństwie moja ulubiona zupa to zupa z dyni z kluseczkami zabielana. Dla jednych dynia to zmora dzieciństwa dla mnie coś dobrego.
1/2 dyni piżmowej
1 cukinia masła
1 bakłażan
1 cebula
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
sól morska
bazylia świeże
3 pomidory duże
4 łyżki sosu pomidorowego albo 1 szklanka przecieru pomidorowego domowego
albo 1 puszka pomidorów
olej rzepakowy
klopsiki:
20 dkg mielone mięso od szynki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki kaszki manny
1 łyżka wody
1/2 małej cebuli
3 gałązki koperku
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanki
Cebulę kroję w kostkę, przesmażam na oleju na patelni głębokiej. Dodaje pokrojone papryki czerwoną i zieloną. Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 20 minut. Płuczę pod zimną wodą i kroję w kostkę. Do papryki dodaję pokrojoną w kostkę i obraną dynię , bakłażana i cukinię którą też kroję w kostkę. Duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję. Dodaję do warzyw i dalej duszę około 10 minut. Dodaję sos pomidorowy, przyprawiam czubrycą, solą, bazylią.
Mięsko przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, majeranek, sól, pieprz, kaszkę mannę i wodę oraz pokrojony koperek. Wyrabiam mięso i formuję małe kuleczki. Obtaczam je w wymieszanej mące pszennej z kartoflanką. Mąka powodu że klopsiki będą zwarte podczas gotowania. Wrzucam je do garnka z wrzącą wodą i od zagotowania się gotuje około cztery minuty.
Leczo podaję z klopsikami.
Uwielbiam leczo, ale z dynią jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńJa również- jak koleżanka wyżej- z dodatkiem dyni nie robiłam... Całość prezentuje się wspaniale i baaardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDyniowy gulasz? Super pomysł. I jaka kolorowa porcja :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńJak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńApetyczny kociołek :) Muszę wypróbować Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńleczo uwielbiam i mogę jeść na okrągło, ale nie robiłam jeszcze z dyni i klopsikami- fajny pomysł Madziu:)
OdpowiedzUsuńGulasz na bogato:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za dynią ,ale połączyłaś warzywa tak wspaniale ,że pewnie bym jej nawet nie wyczuła ,wspaniałości.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://suzzue.blogspot.com
Przepiękny garnuszek , super podane :) Nawet jeśli bym nie wiedziała co to jest to i tak bym zjadła tak apetycznie wygląda .
OdpowiedzUsuńA ja ostatnio na nowo pokochałam dynię :) ale leczo to jeszcze nie robiłam i muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
mniam! jaki kolorowy i pyszny gulasz :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, wspaniale podany gulasz :)
OdpowiedzUsuńkolorowe i z pewnością pyszne danie
OdpowiedzUsuńŁał! jaki kolorowy! wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam dyni do lecza. Fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie-do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPyszna kompozycja, bardzo podoba mi się to danie :)
OdpowiedzUsuńmnóstwo warzyw tak pysznie podanych, to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuń