Znika bardzo szybko, pachnie kurkami i ziołami. Podbiła moje podniebienie. Do ciasta dodałam moją ulubioną przyprawę czubrycę zieloną. Dodaję ją do sałatek też i innych dań.
spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
1 łyżką zimnej wody
1 łyżeczka czubrycy zielonej
szczypta soli
farsz:
200 g kurek
2 pory duże biała część
100 g sera feta
3 jajka
100 g jogurtu greckiego
100 g śmietany gęstej 18 %
sól, pieprz
1 gałązka pomidorków koktajlowych
1/3 pęczka koperku
rozmaryn świeży
masło klarowane
Mąkę przesiewam do pojemnika od malaksera, dodaje pokrojone zimne masło, żółtka, czubrycę, sól i miksuję. Na końcu dodaję wodę i dalej wyrabiam ręką ale bardzo krótko bo malakser już połączy składniki. Wstawiam do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkuję na desce, następnie przykładam formę do tarty i odwracam deskę. Formę wcześniej smaruję dokładnie tłuszczem i posypuje bułka tartą.
Piekę 15 minut temp 180-190 stopni.
Kurki myje dokładnie, osuszam. Cebulę kroję w kostkę przesmażam na maśle, dodaję kurki i dalej duszę do momentu aż woda z nich wyparuję. Por kroję w cienkie paski i przesmażam też na maśle. Dodaję do kurek, doprawiam sola, pieprze, dodaję pokrojony koperek.Wykładam farsz na spód tarty zimnej.
Jajka wbijam do miseczki, dodaję jogurt, śmietanę, solę. Mieszam i wylewam na kurki. Na wierzchu układam pomidorki. Zapiekam 30 minut temp 180 stopni
Jak zawsze u Ciebie pięknie, kolorowo i pysznie !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy )
Mniam, musi rewelacyjnie smakować i ten boski zapach grzybów :)
OdpowiedzUsuńpyszna ta tarta :) kurki to jedne z moich ulubionych grzybów, małe a jak szlachetne i wdzięczne do gotowania, poza tym piaskiem:P
OdpowiedzUsuńHa ha masz rację z tym piaskiem, ale mi nawet piasek nie przeszkadza.:-)
UsuńChętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńNiezwykła tarta ,a o czubrycy słyszę pierwszy raz ,jaki ma smak?
OdpowiedzUsuńCzubryca to przyprawa kuchni bułgarskiej. Ciężko mi określić jej smak bo to mieszanka różnych przypraw :-)
UsuńPiękna wyszła. Wielką fanką kurek nie jestem, ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTwoje dania i ich zdjęcia rozkładają mnie na łopatki:-) Uwielbiam tartę w kurkami, jest pycha!
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta :)
OdpowiedzUsuńWspaniała!! Chętnie bym się poczęstowała! Czubrycę lubię, ale bardziej czerwoną - ostrą :D
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta, kocham kurki więc przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOstatnio dumam co mogę dobrego zrobić z kurek :) tarta fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń