Idealny do naleśników, gofrów. Smaki lata uchwycone w słoiczku na zimę.
5 kg jabłek papierówek
1/2 szklanki cukru
Jabłka myję i obieram ze skóry, oraz pozbawiam nasion. Kroję na cztery części. Przekładam do dużego garnka, wlewam 4 łyżki wody żeby się nie przypaliły do momentu aż puszczą sok. Dodaję cukier. Smażę na wolnym ogniu około 40 minut. Przekładam do wyparzonych słoików i zagotowuję słoiki 10 minut. Po wyjęciu z garnka odwracam do góry dnem.
też co roku robię i przydają sie do wielu dań:)
OdpowiedzUsuńPysznosci, domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowa pozycja na półce w spiżarni.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do wyczarowania kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Pozdrawiam
U mnie tez obowiązkowa, ale czekam na późniejsze jabłka, bo papierówek brak.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, muszę znaleźć tylko papierówki :)
OdpowiedzUsuńPapierówki uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł :)
OdpowiedzUsuń