- 500 gram mąki
- 300 ml wody
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 50 dkg śliwek
- borówki
- szczypta soli
Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję
gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i
wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie
rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie
przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy
wykrawam okrągłe placuszki. Śliwki myję, pozbawiam pestek, kroję na kawałki, i dodaję do każdego
pieroga, następnie sklejam. Gotuję w gorącej wodzie około 2 minuty po
wypłynięciu. Pierogi podaję z borówkami.
Raz jagódka,raz śliweczka-obie wersje pierogów baaaaardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierogi takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na muffinki z borówkami ...
pyszności :) nabrałam wielkiej ochoty na pierogi z owocami :)
OdpowiedzUsuńPyszności ! Już bym jadła !
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z owocami:) Chyba się wproszę do Ciebie.
OdpowiedzUsuńojej tym mozna mnie zwieść, uwielbiam pierogi!
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi ochoty na te pierożki :) mniam :)
OdpowiedzUsuńzaproś mnie, nie jadłam jeszcze pierogów ze sliwkami...
OdpowiedzUsuńWpadaj kasia zrobię hurtowe ilości :-)
UsuńZ jagodami sa najlepsze, a ze sliwka jeszcze nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuń