Przepis bierze udział w konkursie pokochaj olej rzepakowy
2 ½ cukinii średnich
1 pierś z kurczaka
½ kg fasolki zółtej i zielonej szerokiej
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
½ łyżeczki bazylio suszonej
½ Łyżeczki oregano suszone
Oregano świeże
1 różyczka brokuła
1 różyczka kalafiora
10 dkg sera gouda
Olej rzepakowy
Cukinię myję, kroję na plastry maszynką do chleba. Grubość
około 3 mm. Przesmażam je na patelni na oleju rzepakowym. Doprawiam sola, pieprzem. Fasolkę obieram, i gotuję aldende w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka marynuje
wcześniej, krojenia paski, dodaje sprasowany czosnek, cebulkę pokrojoną, sól,
pieprz, bazylię , oregano suszone. Wstawiam do lodówki. Naczynie do zapiekania
smaruję, wykładam dno plastrami cukinii, na to okładam fasolkę, pierś z
kurczaka, starty ser, i kolejna warstwa cukinii. Całość zapiekam 40 minut temp
180 stopni. Dekoruję różyczką brokuła, kalafiora i bazylii oraz oregano.
Fajny pomysł na zapiekankę,ja dałabym cukinie surową ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńlekki przepis doskonały na upał jak dziś:)
OdpowiedzUsuńobiadek dla mnie :) cukinia i fasolka!!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, u mnie też ostatnio cukinia króluje:)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takiej-nowość,ale wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, aż zgłodniałam, ja dziś robiłam placki z cukini z boczkiem(,kuchnia lidla,), mniam :)
OdpowiedzUsuńO to pyszności robiłaś :-) pozdrawiam
UsuńInteresujący pomysł :) szkoda, że ja przegapiłam ten konkurs :( u mnie w kuchni olej rzepakowy bardzo często występuje, więc też mogłabym coś zaproponować :) w końcu to nasza "oliwa północy", samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńKonkurs był dość długo jakoś miesiąc. A co do oliwy to fakt samo zdrowie :-)pozdrawiam
Usuń